České děti jsou obézní. Zakažme jim energy drinky a nechme je lítat, radí odborník

neděle 30. června 2019 ·

Pětina populace dětí ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní. Jejich počet roste, a to navzdory tomu, že teenageři jedí méně sladkostí a více ovoce a zeleniny. Problém s hmotností se více týká chlapců, chudých rodin a méně vyspělých regionů, ukazuje studie odborníků z Fakulty tělesné kultury na Univerzitě Palackého v Olomouci pod vedením Michala Kalmana. Ti také upozorňují, že se přeceňují negativa sociálních sítí a naopak podceňuje nebezpečná móda energetických nápojů. "Dnešní české děti jsou neohrabané, nevyspalé a nepozorné, když jich má patnáct přeběhnout tělocvičnu, čtyři z nich spadnou," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Kalman.


Michal Kalman (upol.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Váš výzkum rovněž ukazuje, že sice klesá konzumace sladkých nápojů, ale stoupá pití energetických drinků. To asi není změna k lepšímu.

Energetické nápoje jsme začali sledovat teprve loni, takže neznáme vývoj v čase. Nicméně víme, že jedenáct procent českých dětí má sklon k rizikové konzumaci, tedy minimálně dvakrát týdně, což je značně vysoké číslo vzhledem k tomu, že energy drinky obsahují kromě velkého množství cukru i obrovské množství kofeinu. Ze sportovišť a stadionů zmizely reklamy na cigarety nebo alkohol, ale všude tam nyní vidíte reklamy na energetické nápoje.

O energetických nápojích se začíná mluvit jako o podceňované hrozbě, která škodí dětskému srdcí i mozku. Jak je to s regulací?

Jsou státy, kde jsou energetické nápoje postaveny na stejnou úroveň jako alkohol. Nesmí se prodávat dětem pod osmnáct let, nesmí je konzumovat, nesmí je dostat v baru, dokonce ani tyto plechovky nesmí být v regálech vedle klasických džusů, ale musí je zařadit vedle alkoholu. Takováto nařízení platí v Lotyšsku, Estonsku, části Německa, nyní již i v Kanadě a velká debata se o tom vede ve Velké Británii.

Od učitelů na základních a středních školách slýchávám, že energetické nápoje jsou největší pohroma, protože děti jsou pak hyperaktivní a nesoustředěné. Takže těch problematických následků je víc.

Ano, jejich dětští konzumenti mnohem hůře spí, neplní spánková doporučení, mnohem hůře se soustředí, jsou nervózní, mají vyšší úroveň depresí.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.