Chtěl bych změnit pohled společnosti na známkování a školní dril, říká oceněný učitel

neděle 30. června 2019 ·

Školní rok 2018/2019 skončil. Jak ho hodnotí tři vítězové soutěže Global Teacher Prize, jak budou odpočívat a jaké mají plány na příští rok? „Mám velkou chuť změnit pohled společnosti na známkování, přijímací zkoušky, nutnost drilu… prostě vyvracet různé mýty, které ve školách a o školách stále panují,“ říká vítěz soutěže pro nejlepší učitele Tomáš Chrobák pro magazín Rodiče vítáni.



A jaké máte plány na příští školní rok? Plánujete něco změnit, vnést do výuky něco nového?

František Brauner: Chtěl bych v příštím roce víc pracovat s e-learningovým systémem Moodle – zatím ho používám ke sdílení materiálů se studenty, nově bych přes něj chtěl zadávat i online testy a procvičování, abychom se ve škole mohli společně věnovat něčemu smysluplnějšímu.

Tomáš Chrobák: Rád bych se stal systematičtějším a chci se ještě více zaměřovat na pravidelné získávání důkazů o tom, co si žáci z hodiny skutečně odnesli. Velké téma je pro mě práce s rodiči, ale i s veřejností. Mám velkou chuť změnit pohled společnosti na známkování, přijímací zkoušky, nutnost drilu… Tak nějak tuším, že tyhle témata a vyvrácení častých mýtů, které ve školách stále žijí, budou v příštím roce moje velké výzvy.

Monika Olšáková: Příští rok bude velmi pestrý. Kromě výuky na své škole v Janovicích budu pokračovat v roli mentora na čtenářské 5. ZŠ Třinec Koperníkova a nesmírně se těším na novou příležitost na Základní škole Baška, kde dokázali neuvěřitelnou věc: v době, kdy se školy spíše zavírají, tamní paní ředitelka rozšiřuje svou školu o druhý stupeň. A mě přizvala jako pedagogického konzultanta. Podobný úkol mě čeká i u nás v Janovicích – je to velká výzva, mít možnost ovlivňovat směřování své domovské školy. Na závěr se chci pochlubit, že jsem s jedním kolegou z Prahy uzavřela výzvu, že v příštím školním roce nebude ani jedna má hodina přírodopisu vedena frontálně. Tak mi držte palce.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
30. června 2019 v 19:27  

"„Mám velkou chuť změnit pohled společnosti na známkování, přijímací zkoušky, nutnost drilu… prostě vyvracet různé mýty, "

Hmm, mnoho štěstí. Je však třeba začít od podlahy. Nejdříve se zasadit o celosvětové snížení financí na zbrojení, zasadit se o celosvětové zlepšení životního prostředí, ....a to při neustálém růstu ekonomiky. Nacházíme se v kapitalistickém globálním světě a při nejbližší ekonomické krizi budou všechny levičácké názory smeteny ze stolu. Ono zasytit 7 miliard obyvatel Země není žádná sranda. Oceňuji hlavně tu snahu po změně.

mirek vaněk řekl(a)...
30. června 2019 v 20:41  

Souhlasím. Je třeba začít hlavně u sebe. Tedy ať pan učitel vlastním příkladem přesvědčuje ostatní. Ať ukáže výsledky lepší než s použitím známek a drilu.
A může to potvrdit i nějaký kvalitní výzkum. Několik tříd, některé učeny tradičně a některé moderně. A pak porovnat výsledky. Co je na tom těžkého? Proč už takové zdrcující výsledky pokroku tady dávno nejsou?

Pavel Doležel řekl(a)...
30. června 2019 v 21:19  

Abych byl trochu vstřícný, myslím si, že by se měly ty přístupy kombinovat. Pozitivistické testování i hodnocení interpretace textů lidmi. Hodnocení známkami i jejich rozšíření slovním hodnocením (i když vím, že aby to mělo smysl, bude to veliká zátěž pro učitele, kterou je jim třeba jinde sebrat). Klidně i projektová výuka v kombinaci s tradiční. Ale všeho s mírou. Jsou předměty, které přirozeně vždy budou tíhnout k individualismu a k jednoznačnému standardizovanému hodnocení (matematika a přírodní vědy) a předměty, kde se bude více interpretovat a diskutovat. Potřeba je ale obojí. Nemohou se učitelé literatury domáhat toho, že u nich pozitivistické hodnocení nefunguje a fungovat nemůže a proto ho nesmí používat nikdo. To už prostě není a nesmí být v jejich kompetenci. V tomto si pánové a dámy osobují práva, která nemají. Člověk nechť se vyjadřuje k těm odbornostem, kterými sám oplývá. Jinak jde jen o dětinské knížecí rady.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.