Veronika Valíková: Nadaný žák potřebuje především nadaného učitele

čtvrtek 30. května 2019 ·

„V poslední době se hodně píše o exodu učitelů i zanedbávání nadaných studentů. Příčiny vidí každý jinde. Mnozí se domnívají, že základním problémem jsou nízké platy. Jiní viní systém, že odesílá část žáků na víceletá gymnázia, a navrhují kromě plošné inkluze ještě větší rovnostářství, protože každý žák si přece zaslouží dobrou školu a dobrého učitele... Oponují jim odpůrci inkluze a zastánci výraznější selekce na základě testů… Experti radí, úředníci plodí reformy a učitelé dál opouštějí galéru,“ píše Veronika Valíková pro MF DNES.


Veronika Valíková (archiv autorky)
Valíková mimo jiné píše:

Nechci předkládat univerzální recept na léčbu našeho školství. Jeho neduhy by se měly řešit individuálně, se zřetelem na odlišnost a rozmanitost. Především by se však nemělo zapomínat na dobré vztahy učitelů a žáků, které změť divokých reforem posledních let řádně nahlodala...

Nadaní studenti potřebují především nadané učitele. Současný systém preferuje přizpůsobivé úředníky. Především tuto rovnici by měla naše společnost řešit.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.