Tisková zpráva: Happening ZUŠ Open opět zve do kouzelného světa umění v režii malých umělců z celé republiky

pondělí 6. května 2019 ·

Na přelomu května a června bude celá republika patřit malým umělcům, kteří ve veřejném prostoru rozehrají pestrý program všeho druhu. 420 základních uměleckých škol letos poprvé ve dvoudenním termínu 31. května – 1. června spojí své síly mimo jiné i na krajských akcích, které na jednom podiu dokáží atraktivně prezentovat pestrý program škol celého kraje. Navíc v rámci tohoto ročníku dávají mladým talentům základních uměleckých škol, kteří prošli programem MenART, prostor ve svých oficiálních programech oba přední české festivaly – Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. ZUŠ Open, který se s největším počtem zapojených účinkujících v České republice stává kulturní událostí roku, letos trefně nabídne i nespočet možností, jak oslavit Den dětí.

Malí umělci se vydají do ulic, na náměstí, budou vystupovat v kostelích, zámcích, muzeích či domovech důchodců, ale jejich uměním ožijí i nádraží, nákupní centra nebo kavárny. Tvořivosti se meze nekladou, a tak společná radost z hudby, tance, divadla i výtvarného umění rozzáří celou republiku.

První ochutnávkou ZUŠ Open bude již 12. května program na pražské Kampě, kde v rámci slavnostního zahájení MHF Pražské jaro vystoupí pět vynikajících souborů ze ZUŠ napříč Českou republikou.

ZUŠ Open umožňuje vznik krásných společných projektů a setkání uměleckých škol, která rozvíjí vzájemné vazby a v neposlední řadě dokumentuje pestrost uměleckých oborů a života základních uměleckých škol v rámci regionů. Do jednotlivých akcí se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů. „Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den.“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová a dodává: „V každém ze 14ti krajů republiky se můžeme těšit alespoň na jeden společný projekt, na kterém se podílejí základní umělecké školy napříč regionem.“

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, komentuje: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis a Maxim Velčovský a Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.