Tablet rodiče nenahradí, děti pak nedají dohromady větu, říká logopedka

neděle 26. května 2019 ·

"Problém je, že děti nekomunikují s rodiči, protože nemají potřebu, raději se baví pohádkami na YouTube. Tím se ale značně snižuje úroveň jejich slovní zásoby a vyjadřovacích schopností. Pětileté děti nám kolikrát nejsou schopné sestavit smysluplnou větu. Nemají fantazii, neumí se vyjadřovat," říká v rozhovoru pro deník Metro logopedka Gabriela Kubíková z brněnské kliniky Logo.



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Zase ale díky technologiím můžou být vyspělejší v jiných oblastech...

Ano, tím někteří rodiče argumentují. Že do budoucna jsou pro ně technologie mnohem důležitější než kupříkladu zvládnout sepsat dopis. Těžko říct, za nás logopedy to ale určitě dobré není.

S jakými vadami se v ordinaci setkáváte nejčastěji?

Vede dyslálie, dříve nazývaná patlavost. Projevuje se tím, že dítě neumí vyslovovat některé hlásky nebo je vyslovuje nesprávně. Nejčastěji se jedná o L, R, Ř či sykavky. Méně známým a přitom častým problémem je vývojová dysfázie. Typicky se k nám dostane tříletý pacient, který nemluví nebo mluví málo a špatně. Takové dít2 může působit jako hloupé či zanedbané, ačkoliv může být velmi inteligentní a rodiče se mu věnují.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.