Šikanovaných učitelů přibývá. Žáci vyhrožují, bývají vulgární, objevila se i atrapa zbraně

středa 1. května 2019 ·

Více než třetina základních škol řeší slovní i fyzické útoky žáků na učitele. Školní inspekce a školský ombudsman hledají cesty, jak se tomu bránit. Informuje Česká televize.


Hned dva závažné případy řešil v nedávné době ředitel školy v Praze Klánovicích Michal Černý. Jeden učitel odešel ve zkušební době, druhý po roce. „Recitovali sprostou básničku, házeli po něm nafouknuté prezervativy. On tomu nedokázal zabránit,“ uvedl Černý. Na šikanu ho upozornil jeden z žáků, protože učitel ji před svými kolegy tajil. Ředitel vidí problém v tom, že pedagogové mají malé zastání u rodičů. „Mám třeba ve škole paní učitelku, která je terčem šikanujících útoků ze strany rodičů jednoho žáka.“



Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

Ivo řekl(a)...
1. května 2019 v 7:13  

Na homo sapiens sapiens od pravěku platilo jediné - CUKR A BIČ! Přestaňte se zastávat grázlů a izolujte je!! NEKOMPROMISNÍ POSTUP V PŘÍPADĚ PROKÁZANÉ ŠIKANY!

laimes řekl(a)...
1. května 2019 v 10:19  

řešení jest velmi jednoduché:
1/systém škol státních a soukromých
2/povinná školní docházka 6 let
3/obnovení pořádku a disciplíny na státních školách

Ivo Mádr řekl(a)...
1. května 2019 v 16:08  

"Východisko vidí hlavně ve spolupráci s rodiči"

Výborný nápad 61 poslanců napříč politickými stranami navrhuje opětovné vrácení dřívější praxe o umisťování nepřizpůsobivých žáků do diagnostických ústavů na podnět rodičů. Návrh má velkou šanci na příjetí. Musí mu předcházet dva pohovory s patřičnými odborníky.

Eny Gma řekl(a)...
1. května 2019 v 20:57  

Co takhle vyloučení "nepřizpůsobivého" jedince z vyučování. A bude - li takovýto grázlík vyloučen třikrát, ať dojíždí do školy v rámci okresu se speciálním zpřísněným režimem. Měsíc i více. A další připomínka, proč se na vysvědčení neuvádějí nejen pochvaly, ale i důtky? Obzvláště v deváté třídě by takové hodnocení nebylo od věci. A na kdysi diskutovaný statut veřejnáho činitele v rámci školní působnosti se asi už zapomnělo. Jsou jen práva žáků, ale bohužel už ne povinnosti...

mirek vaněk řekl(a)...
2. května 2019 v 8:38  

Pokud se učitel bojí svěřit kolegům a vedení školy, znamená to, že nemá zastání a je něco špatně.Vždyť jsou příplatky za vedení, tak ať někdo vede.
Dobrý ředitel ví, co se na jeho škole děje a je schopen jednat.
Pokud ředitel koná a nemá podporu zřizovatele, pak nastává problém. Kdo ale zasáhne proti zřizovateli?

rváčkazvesela řekl(a)...
8. května 2019 v 6:55  

Obecný jev, učitelé nemají zastání, nevěří ředitelům, že by je odborně podpořili v situaci šikany. … a taky patřičné psychologické vzdělání, aby si s dynamikou skupiny(která tu byla je a bude) poradili. Osobně jsem "byla odejita" za to, že jsem odhalila těžkou šikanu, kterou na škole tři roky nikdo neřešil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.