Obce se nedohodly, prvňáci tak nemají školu

úterý 7. května 2019 ·

Obce v okolí Mysločovic se nedohodly na vytvoření spádového obvodu základní školy. Jádrem sporu je platba za žáky. Obce ji odmítají a mluví o vydírání. Reportáž přináší MF DNES.


Do extrému vygradoval spor o přespolní žáky základní školy v Mysločovicích. Škola přijala jen tolik nastávajících prvňáků z okolí, aby jimi doplnila třídu. Další neotevře, ačkoliv by mohla. O zhruba dvanáct budoucích prvňáků z Lechotic, Machové, Míškovic a Sazovic, kterým tak musí rodiče narychlo shánět místo v některé jiné škole, se více starat nebudou. Po šesti letech skončila dohoda obcí o společném školském obvodu.

Situace v Mysločovicích rozděluje nejen starosty, jednotní zdaleka nejsou ani právníci. Může se tedy kdekoliv zopakovat. „Mám tři právní názory a všechny se naprosto liší,“ řekla starostka Hostišové Marta Smolková. V minulosti se pět obcí, které leží v okruhu zhruba tří kilometrů od Mysločovic, dohodlo s vedením Mysločovic a spádový obvod vytvořilo. To znamená, že žáci z těchto obcí dojíždějí do mysločovické devítiletky. Každá z obcí za své žáky doplácela Mysločovicím na provoz školní jídelny a družiny.

„Nyní ale zastávají názor, že příspěvek platit nemusí. Za poslední dva roky nám starostové faktury vrátili, což znamená, že nám chybí zhruba tři čtvrtě milionu korun,“ upozornil starosta Mysločovic Pavel Žák.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.