Martin Fendrych: Jaroslav Kubera zneužil Terezínské tryzny. Potupil terezínské oběti i Senát

úterý 21. května 2019 ·

„V neděli na Národním hřbitově v Terezíně mluvil také předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky. Terezínské tryzny hrubě zneužil, napadl ekology, rovnost pohlaví, politickou korektnost, a dokonce, v kontextu s vyhlazováním Židů, i multikulturalismus,“ píše pro Aktuálně.cz Martin Fendrych.


Jaroslav Kubera (senat.cz)
Fendrych mimo jiné píše:

Kubera ve svém projevu pravil, že to, co nestihli nacisté, dokončili komunisté, kteří nesnášeli jakýkoliv odpor, jiný názor, nesouhlas. S tím lze jedině souhlasit. Pak však pokračoval: "Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí, kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus."

Tvrdit na tomto místě, že totalita a rasismus (!) mají dnes podobu ochrany životního prostředí, rovnosti pohlaví (jež je zakotvena v Listině základních práv a svobod a je součástí našeho ústavního pořádku), politické korektnosti a multikulturalismu, je nejen nevkusné, ale zcela neuvěřitelné. Kuberu neomlouvá, že "je takový", že je jednoduchý pán. V Terezíně nemluvil sám za sebe, ale jako předseda Senátu. Jestli něco volá po odstoupení z funkce, tak jistě tento blábol.

Tahat na tryznu politickou korektnost je mimořádně hloupé, ale ten termín aspoň nemá příliš jasnou podobu. Zato multikulturalismus, to už pochybujete o Kuberově zdravém rozumu. Během holokaustu nacisté vyhladili šest milionů Židů. Tvrdili, že jsou to podlidé, podkultura, programově ničili multikulturní soužití s Židy. Napadnout v Terezíně multikulturalismus je prostě tupost.


Celý text naleznete zde

30 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
21. května 2019 v 11:14  

Studenti nejsou slepi, tak snad zas vyjdou protestovat do ulic… Podporit by je mohli opet Sobotka s Topolankem.
Nebo Kuberu vylouci polytbyro, jako mladeho Klause…

---
"Kubera ve svém projevu pravil, že to, co nestihli nacisté, dokončili komunisté, kteří nesnášeli jakýkoliv odpor, jiný názor, nesouhlas. S tím lze jedině souhlasit."

Ono pod tim "to, co nestihli..." se da predstavit cokoli, co nestihli naciste… Kapka moderniho bolsevismu od obou...

E.Kocourek řekl(a)...
21. května 2019 v 12:33  

Komunisti by se měli ohradit proti tomu, že je někdo srovnává se škůdci jako jsou ekologisti a multikulturalisti. ////

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 12:41  

Pane Kocourku, Vaše nekompetentní nenávistné názory opakovaně vybočují z mantinelů diskuse na ČŠ a jakékoli slušné diskuse. Buď diskutujte věcně a slušně, nebo na ČŠ nediskutujte.

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 12:46  

totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus.

Souhlasím a děkuji předsedovi Senátu, že to řekl právě v Terezíně.

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 15:07  

Pane Týři, přestaňte s těmi nechutnými ahistorickými analogiemi. Jinam než do SPAMu stejně neproniknou. Snažte se diskutovat věcně.

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 15:30  

Omlouvám se ostatním diskutujícím, že rubrika "Diskuse" je zase jednou zanesena SPAMy, tentokrát nadmíru nevkusnými, pana Týře. A připomínám, že diskusi očištěnou od SPAMu lze sledovat v horní liště - "komentáře".

Pane Týři - zanechte nechutných ahistorických analogií!

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 15:32  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
21. května 2019 v 15:53  

Fendrych? To je ten tolerantní pán, který nefilosofy přirovnává ke kývajícím papouškům?

To chápu, pane Komárku, že s takovými mysliteli se rád vzájemně poplácáte po ramenou. On vám řekne, že nejste kývající papoušek, vy na oplátku zveřejníte jeho výtvory, které ještě budete obhajovat a rázem to vypadá, že máte oba pravdu. Škoda, že pravda se takto nedělá. Takto se dělá propaganda.

A ano, to, co dnes produkuje liberálně-levicová scéna, má k totalitě velmi blízko. Možná ne ke genocidě, ale k totalitě a nesvobodě ano. Ostatně vy sám to v diskusích předvádíte vrchovatě. Kormidlo se obrátilo a od kruté nadvlády všehoschopných, jsme se klasickým cimrmanovským krokem stranou dostali k nadvládě křečovitě se usmívajících neschopných.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. května 2019 v 15:55  

Uznávám, že to první je nesrovnatelně horší. Otázkou, na níž neznám odpověď však je, jestli to druhé nevede plíživě a pozvolna s různými oklikami k tomu prvnímu.

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 16:29  

Vystudoval gymnázium, studium Fakulty strojní ČVUT nedokončil a do roku 1989 vykonával nekvalifikované práce. Po roce 1989 působil jako mluvčí federálního ministra vnitra Jána Langoše či jako náměstek ministra vnitra Jana Rumla (ODS), s nímž se znal již z minulosti, kdy společně navštěvovali přednášky filozofa Milana Machovce a také z činnosti na samizdatovém časopisu Vokno.[1] V roce 1992 také kandidoval v parlamentních volbách za Občanskou demokratickou alianci (ODA).[1]

Poté byl redaktorem týdeníku Respekt, kde v roce 1998 krátce zastával funkci šéfredaktora. Působí jako komentátor Aktuálně.cz a deníku Insider.


https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Fendrych

Aktuálně.cz je on-line deník vycházející na českém internetu. Vydává jej společnost Economia, a.s. vlastněná podnikatelem Zdeňkem Bakalou.[1][2] V současné době je jedním z nejúspěšnějších titulů společnosti, do jejíhož portfolia patří například Hospodářské noviny nebo portál Centrum.cz...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Aktu%C3%A1ln%C4%9B.cz

To jen, abychom věděli, z jakých zdrojů se pan Komárek nechává inspirovat.

Nowak řekl(a)...
21. května 2019 v 17:01  

Jaroslav Kubera (Wikipedie):
"Podle životopisu, který zveřejňuje na svých internetových stránkách, úspěšně odmaturoval a následně studoval matematiku na Masarykově univerzitě v Brně a zahraniční obchod na VŠE v Praze, avšak vysokoškolské studium nedokončil. ..."

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 18:24  

Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. (1964), politolog, univerzitní profesor a politik. Předseda Občanské demokratické strany, poslanec a místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, byl rektorem Masarykovy univerzity a ministrem školství.

Vystudoval češtinu a historii na brněnské univerzitě (1983-1988), poté pracoval jako historik v muzeu. V osmdesátých letech se účastnil nezávislých občanských aktivit proti komunistické diktatuře. Po listopadu 1989 se podílel na založení oboru politologie. Byl mj. vedoucím Katedry politologie (1993-2002), Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií (2002-2004), ředitelem Mezinárodního politologického ústavu (1996-2004), ředitelem Institutu pro srovnávací politologický výzkum (2005-2011) a děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (2004)...

...V říjnu 2013 vedl jako nestraník jihomoravskou kandidátku ODS a byl zvolen poslancem. Dne 7. listopadu 2013 vstoupil do ODS, v lednu 2014 byl zvolen jejím předsedou.


https://www.ods.cz/profil/petr-fiala

Tady máme jednoho dostudovaného panevropsky orientovaného pravicového exponenta.

Hezký den!

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 18:38  

Pane Týři, kvalifikace Petra Fialy s tématem nesouvisí. Diskutujte věcně, nebo diskutovat přestaňte. Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 19:00  

Pane Týři, kvalifikace Petra Fialy s tématem nesouvisí. Diskutujte věcně, nebo diskutovat přestaňte. Děkuji!

Diskuse je tu o panu Kuberovi, předsedovi Senátu za ODS, a o jeho terezínském vystoupení. Jakpak by to mohlo nesouviset s hlubokou fundovaností předsedy ODS Petra Fialy, který je výrazně "proevropsky" a politicky korektně v pravém slova smyslu velmi přesvědčivě proevropsky zaměřen.

Jsem rád, že ODS je natolik občanskou a demokratickou pravicovou stranou, že předsedovi senátu to trefné terezínské vystoupení (prozatím) prošlo.

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 19:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 19:07  

Diskuse je tu o panu Kuberovi, předsedovi Senátu za ODS, a o jeho terezínském vystoupení. Jakpak by to mohlo nesouviset s hlubokou fundovaností předsedy ODS Petra Fialy, který je výrazně "proevropsky" a politicky korektně v pravém slova smyslu velmi přesvědčivě orientován?

Jsem rád, že ODS je natolik občanskou a demokratickou pravicovou stranou, že předsedovi senátu to trefné terezínské vystoupení (prozatím) prošlo.

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 19:14  


Existují ale i fakta, o kterých média mlčí: Petr Fiala patřil v 90. letech k ostře konzervativním katolickým kruhům, skeptickým k naší státnosti a pěstujícím ideu "Panevropy" (navazující na meziválečného, klerofašismu a stavovskému státu blízkého hraběte Coudenhove-Kalergiho), které zvaly do naší republiky Bernda Posselta, Otto Habsburka a jiné osoby a umožňovaly jim tu agitaci v rámci tzv. Panevropského hnutí (Bernd Posselt byl v Československu v Brně tajně agitovat už v září 1989)

https://blisty.cz/art/64567-nadejny-zachrance-ods-a-sudetske-panevropy.html
21. 1. 2014

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 19:24  

Tak dost, pane Týři - téma "Petr Fiala" si rozvíjejte někde jinde, sem nepatří.

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 19:36  

Téma "Petr Fiala" sem nepatří? Proč? Proč byl V. Klaus vyloučen z ODS a následně z vůle ODS odejit z předsednictví sněmovního školského výboru? V. Klaus přeci kritizoval podobné věci jako J. Kubera.

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 19:47  

Tématem není dokonce ani Václav Klaus mladší, ani vnitropolitická situace v ODS... Zkuste si přečíst výchozí text ještě jednou... Zařazení toho, co pan Kubera říká a dělá do širšího politického kontextu, by jistě mohlo být zajímavé a k věci, ale to Vy tu rozhodně nepředvádíte, pane Týři. Takže, prosím takto nepokračujte. Děkuji!

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 20:00  

Pane Komárku, do širšího politického kontextu zařazují věci v parlamentní demokracii voliči.

Nowak řekl(a)...
21. května 2019 v 20:09  

Souhlasím, že P. Fiala sem patří. Nebo spíše sem patří ODS. Kubera mluví za ODS. Takováhle je tedy ODS pod solidním nátěrem,který zajišŤuje Fiala? (Navíc tu není osoba Fialy, ale diskuze o Fendrychovi.)

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 20:30  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Petr Portwyn řekl(a)...
21. května 2019 v 20:40  

No a když se bavíme o tom, zda v článku o Kuberovi smí být zmíněn Fiala, tak by asi bylo na místě se zeptat, proč tu ten článek je - tj. jak přesně pan Kubera a jeho výrok v Terezíně souvisí s problematikou školství.

Předpokládám, že to není jako kdysi, kdy i v týdeníku Gól byla první strana o "stranických usneseních".

Michal Komárek řekl(a)...
21. května 2019 v 20:54  

Pane Týři, pochybuji, že máte copyright na obsah časopisu Argument. Tak dlouhá citace bez povolení redakce je neúnosná. Pokud tu chcete myšlenky z toho textu uplatnit, pracujte s ním, prosím úsporněji...

tyrjir řekl(a)...
21. května 2019 v 21:43  

Mathieu Bocka-Côté: MULTIKULTURALISMUS JAKO POLITICKÉ NÁBOŽENSTVÍ

Sociolog a europoslanec Jan Keller zveřejnil v časopisu ARGUMEMT svůj výtah(překlad částí) z nové knihy o multikulturalismu:

Autor... analyzuje multikulturalismus jako učení nové levice, která hledá novou ideologii poté, co došlo z řady důvodů k radikálnímu zpochybnění marxismu. Postupně se toto učení šíří přes strany levého středu na stále větší část pravice...

V zásadě se navrhuje opustit vizi ráje beztřídní společnosti a přejít k vizi ráje ničím neomezované diverzity...

Společnost diverzity přinese překonání rozdělení společnosti na skupiny vládnoucí a skupiny ovládané. Také sociální otázka bude vyřešena, až nastane rovnost v diverzitě pro všechny...

Historie ... nemá učit kontinuitě a nemá posilovat pocit zakořenění a příslušnosti k národu... Národní kultura není nic jiného než kultura majority, tedy těch, kdo zneužívají svoji demografickou početnost...

V minulosti západní národy kolonizovaly rozsáhlá území. Proces dekolonizace byl zatím jen polovičatý. Je třeba, aby dekolonizace pokračovala i uvnitř národa jeho dekonstrukcí... Konec imperialismu bude dovršen teprve koncem národního státu... Občanství už nebude vázáno na národní stát, ale ustaví se nově v matrici všelidské univerzality...

Nyní je třeba ustavit politickou vládu humanity. Globalizované elity budou stále méně tolerovat národní státy. Skutečně kvalitní lidé odmítnou uzavírat se v národních hranicích, budou naopak pracovat na jejich dekonstrukci. Zastávat se nezávislosti lidu v rámci národní suverenity činí dnes z člověka reakcionáře. Národ je třeba dekonstruovat souběžně zvenku i zevnitř...


(Mathieu Bock-Coté: Multiculturalisme comme religion politique, Paris: Cerf 2016)

http://casopisargument.cz/2017/01/12/multikulturalismus-jako-politicke-nabozenstvi/

Co je vlastně multikulturalismus a jeho širší politický kontext? To, co předvedl jako svou politickou modlu M. Fendrych nebo, co předvedl J. Kubera poodhalením nekulturnosti multikulturalismu? To, o čem už před léty prohlásila A. Merkelová, že "Multikulturalismus selhal"? Podle mne je to pojem, který si každý vykládá trochu jinak. Zásadní chybou je, když se nerozlišuje multikulturnost od velmi rozporuplného pojmu multikulturalismus. Tak jako se to, bohužel, stalo v článku M. Fendrycha. V tomto případě vcelku souhlasím s J. Kuberovým pohledem na slabiny multikulturalismu.

Multikulturnost je bezesporu pozitivní věc (úcta a citlivý přístup k všelidským hodnotám vyjádřeným např. Listinou základních práv a svobod). Multikulturalismus ale podle mne není ani zdaleka jednoznačně pozitivní věc. Není to totiž ani zdaleka vždy jen projev víry ve všelidské hodnoty, víry v dobro. Je to docela snadno zneužitelná ideologie a politicko mocenský nástroj, před kterýmiž to věcmi je potřebné mít se na pozoru.


J.Týř

Unknown řekl(a)...
21. května 2019 v 22:42  

Omlouvám se, ale rád bych přispěl do probíhající bujaré politologické diskuse, která u mne vyvolala řadu asociací spojených se jmény uvedenými ve výše přečtených příspěvcích.

Balada o probíhající diskusi a exkrementu

Vylétla z oka můra
Sedla na blízký trus
To hovno bylo hnědé
a byl ho velký kus.

Rochnila v něm sosákem
s neobyčejnou chutí
Aby jí smutno nebylo
založila tam hnutí.

Neodolali mladíci
ani leckterá panna
ani to nebylo hnutí
ale přímo strana.

Tak sedí v lejně pospolu
a zjevně si v něm medí,
holdujíce tam blábolu
od hlavy k patě hnědí.

Literárně vědný rozbor básně
Nadpis: charakterizuje literární útvar. Cizí substantivum má básni dodat jistý punc vznešenosti. Zvolené synonymum má odstranit rozpaky a povzbudit k četbě krasoduchy, kteří by se při použití alternativního výrazu možná ofrňovali.
Verš I.:obsahuje personální alegorii, která je svou zvukomalbou zřejmá každému, ba i mentálně méně inspirovanému zdejšímu současníkovi.
Verš II.: rozvíjení děje, ryze neutrální, přísně spisovné substantivum je opět motivující pro schöngeisty aněžné duše vonící ke konvalinkám.
Verš III.: substantivum kdysi dříve poněkud vulgární, nyní jako houska na krámě, je zdepoužito jako básnická figura tzv. cimrmanovského šrapnelu (© Jára Cimrman). Abychom zabránili mdlobám osob výjimečně ještě dnes komunikačně méně otrlých, navrhujeme pro všechny případy alternativní uhlazenou verzi: fekál byl sytě hnědý. Tato barva má zde svou roli metaforickou a symbolickou a prochází jako červená nit, i když hnědá, celým textem.
Verš IV.:kvantifikuje dva verše předchozí.
Verš V. a VI.: popisuje činnost ústředního živého organismu (můry) v básnickém textu. Expresivní sloveso zdůrazňuje jeho libost v tomto počínání.
Verš VII. a VIII.: básnická osoba (můra) přechází od konání takříkajíc hmotného k působení takříkajíc intelektuálnímu a veřejnému.
Verš IX. až XII.: jak toto úsilí nese své ovoce. Rovněž se definuje formální charakter vzniklého společenství.
Verš XIII. a XIV.: popisuje svorné usazení pospolitosti a její očitou blaženost v onom posezení.
Verš XVI.: zaobírá se společným, hlavním a takřka jediným předmětem činnosti vzniklého, kvalitativně vyššího subjektu.
Verš XVII.: závěr jasně zdůrazňuje signifikantní kolektivní atribut veškerých sdružených individuí.
***
Balada je lyricko-epický veršovaný útvar mnohdy s ponurým, strašidelným dějem a většinou nešťastným, někdy až tragickým koncem. (Wikipedie)
***

Oldřich Botlík řekl(a)...
22. května 2019 v 6:39  

Skvělé!

Protože mám ale pověst šťourala, nemůžu si odpustit poznámku, že v posledním verši třetí sloky chybí jedna slabika. Místo, kde jsem si dovolil provést změnu, jsem zatučnil.

Neodolali mladíci
ani leckterá panna
ani to nebylo hnutí
byla to přímo strana.

U mě byste odmaturoval(a) za jedna!

Děkuji.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. května 2019 v 9:15  

Unknown rules.

tyrjir řekl(a)...
22. května 2019 v 9:29  

Panu Botlíkovi v tom artefaktu chybí jedna slabika v posledním verši třetí sloky. Mně nikoli. Přestože pan Botlík ten artefakt podle svého zvyku opět nejprve ve zmínéném místě autoritativně zpochybnil a "zašmodrchal", s jeho závěrečným hodnocením souhlasím. :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.