Libor Pospíšil: Chceme podpořit české ředitele tak, aby se mohli víc věnovat pedagogice než administrativě

úterý 28. května 2019 ·

Na ředitele a jejich zástupce se soustředí nový vzdělávací program Ředitel naživo, jehož pilotní ročník startuje v září. „Jde nám o to, aby se z dobrých manažerů a správců stali také pedagogičtí lídři,“ říká koordinátor programu Libor Pospíšil. „Z mezinárodních výzkumů totiž vyplývá, že když se ředitel zaměří na výuku a její kvalitu, má to značný pozitivní vliv na učení dětí. My chceme podpořit české ředitele tak, aby se mohli víc věnovat pedagogice než administrativě,“ vysvětluje Libor Pospíšil. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Libor Pospíšil (ucitelnazivo.cz)
Ředitel se zástupcem v tandemu absolvují během dvou let několik výukových bloků, exkurzí a stáží v inspirativních školách v Česku i v zahraničí. Budou mít také nárok na individuální mentoring či koučing přímo ve své škole, aby mohli řešit konkrétní situace a problémy. Zástupce se programu účastní proto, aby řediteli pomáhal se zaváděním novinek a změn ve škole a aby se ve škole podpořila kultura spolupráce.

„Získali jsme do týmu zkušené ředitele, kterým se podařilo svou funkci definovat tak, aby mohli klást důraz právě na výuku a péči o klima své školy. Věříme, že každý ředitel chce svou práci dělat dobře a záleží mu na dětech, ale často je doslova zavalen jinými povinnostmi nebo mu chybí nástroje a postupy,“ říká Libor Pospíšil.

Jedním z ředitelů, kteří se na dva roky stanou lektory, je například Karel Derfl ze ZŠ Chraštice: „Ze zkušenosti vím, jak je pro ředitele škol důležité, aby na svoji práci nebyli sami. Představuji si proto, že vytvoříme prostředí s dobrými podmínkami pro vzájemné sdílení zkušeností, společné učení a trénování dovedností, které každý pedagogický lídr potřebuje k účinné práci se svými pedagogy, žáky i rodiči. Postupně chceme vybudovat silnou komunitu tvořenou mnoha inspirativními a otevřenými lidmi, kteří se navíc dokážou navzájem podporovat a pomáhat si.“


Celý text naleznete v příloze Akademie Lidových novin

4 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
28. května 2019 v 9:16  

Když někdo slibuje "podporu" učitelů, čekám znásobení buzerace. Jak to vidí ředitelé? ////

poste.restante řekl(a)...
28. května 2019 v 9:21  

„Z mezinárodních výzkumů totiž vyplývá, že když se ředitel zaměří na výuku a její kvalitu, má to značný pozitivní vliv na učení dětí."

Tak to je bomba!
Ještě, že máme ty mezinárodní výzkumy. Bez nich bychom byli úplně ztracení.

To je úplně jednoduché.
Obnovte školské úřady, kde se o rekonstrukce střech, opravy kanalizací a revize komínů všech základek a malotřídek na okrese bude starat jeden profesionál, který to na rozdíl od všech těch ředitelek a ředitelů bude umět.
A druhý chlápek stihne zajišťovat veškeré investiční akce a projekty.


mirek vaněk řekl(a)...
28. května 2019 v 9:45  

A kam se podělo to, že ředitel má být hlavně manažer a ekonom. Potažmo straník. Už nemusí?

Radek Sárközi řekl(a)...
28. května 2019 v 18:05  

Pokud má ředitelka MŠ přímou pedagogickou činnost 20 hodin týdně, tedy dvě třetiny pracovní doby, kdy má řídit školku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.