Jiří Nekola: Učitelé rozhodně netouží po klasických teoretických přednáškách odtržených od praxe

úterý 21. května 2019 ·

„Naším cílem je co nejvíce zjednodušit vstup mladého učitele do praxe. Zpracovali jsme příručky, jak by takový adaptační proces mohl vypadat, i s konkrétními příklady z praxe, které nám poskytli učitelé z různých škol. Od září tento pilotní program budeme zkoušet v praxi a v první vlně počítáme s padesáti školami,“ říká v rozhovoru pro Lidé noviny Jiří Nekola. Tématem je projekt SYPO (Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů).



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Na co si začínající učitelé nejvíc stěžují?

Možná je to překvapivé, ale nejsou to peníze. Podle posledních průzkumů je hlavním důvodem odchodů začínajících učitelů ze škol takzvaný širší společenský kontext, tedy jinými slovy malá prestiž učitelského povolání. Na druhém místě jsou konflikty s rodiči, problémy v komunikaci s nimi.

Jakou formou se učitelé nejraději vzdělávají?

Dělali jsme si průzkum a víme, že učitelé rozhodně netouží po klasických teoretických přednáškách odtržených od praxe. Požadují, aby to, co se dozvědí, vycházelo z praxe a bylo v ní také využitelné. Také vítají, když se kurzy konají přímo na škole – je to logické, protože když odjedou někam na kurz, musí za ně někdo suplovat, což už je komplikace. Výhodou je i jasná časová úspora a minimalizace finančních nákladů. Ohlas mají také týmová školení nebo e-learningy.

Takže máte dojem, že je mezi pedagogy o průběžné vzdělávání zájem?

Myslím, že ano. Učitelé ale musí mít záruku, že je bude školit kvalitní lektor, který má dobře připravený obsah kurzu, a že jim to přinese konkrétní užitek v praxi. Pak problém s účastí na kurzech není. Že učitelé mají chuť se učit něco nového, potvrzuje i fakt, že je o naše pilotní programy velký zájem – a to jak o organizaci metodických kabinetů, tak o program podpory začínajících učitelů. Hlásí se nám víc škol, než kolik bohužel zvládneme zapojit.


Celý rozhovor naleznete v příloze Akademie Lidových novin

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
21. května 2019 v 15:31  

Pokud to vztáhneme na začínající učitele, pak:
1. Asi opravdu by byly nanic přednášky, které začínající učitel zažíval pět předhcozích let.
2. Projekt SYPO by byl prý nejlepší jako semináře pořádané přímo na školách - pro 1-2 začínající učitele vskutku ideální forma. (Já vím, že se tu míchá práce se začínajícími učiteli i s ostatními, ale podle mého názoru nevhodně.)
3. O programy je velký zájem - to je naivita učitelů tak veliká nebo snad na těch programech je něco, co nevidím?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.