Mojí úlohou je vyjednávat, ne vyhrožovat a stávkovat, říká šéf školských odborů

úterý 21. května 2019 ·

„Moje úloha je vyjednávat. A když se to nepodaří, tak teprve potom začít vyhrožovat nebo organizovat nátlakové akce. Stávka jako cíl je pro odboráře špatná. Cílem je vyjednat maximum možného,“ říká v Interview Plus předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík.


František Dobšík (repro ČT)
Podle spolku Pedagogická komora jsou ale Dobšíkovy výsledky za 15 let v čele odborů tristní. Od roku 2003, kdy ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) učitelům slíbila platy ve výši 130 % průměrné mzdy, se situace zlepšila jen minimálně.

„Vzali si jako jeden z cílů, že budou Odborový svaz neustále kritizovat a hledají jakoukoli záminku. Jsem ve funkci dlouho a začínám období, na jehož konci budu ve funkci 20 let. Asi to pro někoho je neskousnutelné,“ reaguje znovuzvolený předseda.

Dobšík připomíná, že po konci ministryně Buzkové se platy učitelů dostaly na zhruba 115 % průměrné mzdy. Za pravicových vlád pak odbory demonstrovaly a po nástupu krize dosáhly toho, že se platy kantorům alespoň nesnížily, na rozdíl od jiných profesí ve veřejném sektoru.


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
21. května 2019 v 13:21  

Výsledky práce předsedy školských odborů Františka Dobšíka za 15 let jsou tristní...

https://www.pedagogicka-komora.cz/2019/05/vysledky-predsedy-skolskych-odboru.html

Radek Sárközi řekl(a)...
21. května 2019 v 17:21  

Překvapilo mě, že šéf školských odborů neví ani to, kolik berou třídní učitelé - v rozhovoru tvrdí, že strop je 1 400 Kč.

Radek Sárközi řekl(a)...
22. května 2019 v 0:10  

"Do druhého kola tak postoupil Dobšík s Pečenkou. Dosavadní šéf školských odborů získal potom 69 hlasů ze 125 odevzdaných volebních lístků. Pečenka na druhém místě jich obdržel 56." (ČTK)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.