Robert Plaga, Arnošt Veselý, Jana Straková, Raimo Vuorinen a další na konferenci Úspěch pro každého žáka

neděle 28. dubna 2019 ·

Pořadatelé zveřejnili výstupy z letošní konference Úspěch pro každého žáka. K dispozici jsou videozáznamy, audiozáznamy a fotogalerie.




Záznamy a další informace naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
29. dubna 2019 v 7:00  

Připomíná mi to Bushe mladšího: Žádný žák nesmí propadnout.
Jen po těch letech a negativních zkušenostech v zahraničí, bych čekal modernizaci.

Možná to mysleli tak, že úspěch žáka je za čtyři a postup do vyššího ročníku nebo to, že si zaplatí školu a dostane diplom s minimální námahou.

Promiňte, ale jako praktik jsem alergický na jalová hesla už od komunismu.

Pavel Doležel řekl(a)...
29. dubna 2019 v 8:55  

Jen bych rád podotkl, že rovnostářská ideologie ve formě Community Reinvestment Act vydaného Clintonem tuším někdy v roce 1995, dopomohla výrazně ke světové hospodářské krizi. Volební hesla typu "no one left behind" a "home for each American" jsou nádherná, ale pouze v pohádkovém světě. A podobně mi zní i naše obdoba: "úspěch pro každého". A ono to má znít malinko jinak - "úspěch pro každého, kdo se o něj zasloužil". V opačném případě spějeme do podobné krize, do jaké se i kvůli Community Reinvestment Act dostala světová ekonomika v roce 2008. A také je tam krásně vidět ta setrvačnost. Třináct let to trvalo, než se všechna negativa plně projevila a systém už nešlo udržet.

Proto bych moc prosil, pojďme uvažovat racionálně a ne ideologicky.

Unknown řekl(a)...
29. dubna 2019 v 12:05  

"no one left behind"

Milý pane kolego, přesněji řečeno, není to volební heslo, ale doslovně se to jmenuje „No Child Left Behind Act“ (NCLB) a je to americký školský zákon, který ze své podstaty není zase tak špatný. No Child Left Behind Act je zákon, který připracoval už ten nemrava Clinton (nevím, zda spolu s Monikou Lewinskou), a byl navržen administrací G. W. Bushe s cílem zlepšit úroveň vzdělání amerických žáků. Americký Kongres přijal tento návrh zákona v roce 2001 a máte pravdu v tom, že dodnes na 100 % nefunguje. Zákon NCLB podporuje standardizovanou vzdělávací reformu, která vychází z předpokladu, že stanovení vysokých standardů a měřitelných cílů může zlepšit individuální výsledky ve vzdělávání. Zákon vyžaduje, aby státy americké Unie vypracovaly hodnocení o základních dovednostech studentů. Jednotlivé státy musí předat hodnocení všech studentů na vybraných školách, na základě kterých se posoudí, zda daná škola získá finanční prostředky ze státního rozpočtu pro financování škol. Zákon neupravuje národní standardní normu, standardy si stanoví každý stát sám. Prostřednictvím vyhodnocování každoročních testů, vysvědčení, kvalifikace učitelů a změn ve financování rozšířil zákon NCLB roli státu ve veřejném vzdělávání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.