Růžena Preissová: Učitel a rodič

neděle 28. dubna 2019 ·

„Budeme-li si vážit rodičů a budeme-li empatičtí k jejich připomínkám či kritice, budou si vážit oni nás,“ píše ředitelka gymnázia Růžena preissová v časopisu Řízení školy.


Růžena Preissová (linkedin.com)
Preissová mimo jiné píše:

Zdá se, že vztah rodičů a učitelů je nejen citlivý, ale jitří emoce na obou stranách. Občas se setkám i s výkřiky typu „Co si to ten rodič dovoluje?!“ nebo naopak „Co si to ten učitel dovoluje?!“. Ráda se podělím o svůj názor z hlediska své dlouholeté praxe učitelky i ředitelky. Půjde o příklady a řešení z konkrétního života školy. I já jsem rodič a snažím se chápat situaci oboustranně.

Škola se nesmí automaticky chovat, jako by rodič pravdu nikdy neměl. Pokud přišel do školy, nelitoval námahy ani času, aby problém vznesl, a pro mne to znamená, že ani já nebudu litovat námahy a času, abych věc vyřešila. Vštěpuji svým kantorům, že není povinností rodiče za ně řešit vzdělávací nebo výchovné problémy odehrávající se ve škole. Co má dělat rodič s oznámením „Vaše dítě ruší při hodině“? Soustředěnost na práci, spolupráce dítěte při hodině je věcí dotyčného pedagoga. Mám povinnost rodiče informovat o problémech dítěte a jako profesionál ve výchově a vzdělávání mohu zároveň doporučit, na co by doma měli dát pozor. Práva a povinnosti rodičů máme zohledněny ve školním řádu.

Nejen učitele, ale i rodiče je potřeba na spolupráci připravit. Na dnu otevřených dveří mám ráda diskusi, živé ohlasy z publika, mám ráda i všetečné a nepříjemné otázky. Nelakuji život školy narůžovo – otevřeně přiznám, kde ještě máme plno práce, pojmenuji, co se jim může nelíbit a proč je to pro školu nutné. Vyzývám je k upřímnosti, sama upřímnost nabízím. Jakmile rodič pochopí, že jsme profesionálové, tj. vstřícní a předem je neodmítáme, je domluva snazší. Rodiče mohou telefonovat – protože od toho mají učitelé služební mobily, mohou napsat dotazy či připomínky e-mailem, jsme připraveni i na osobní konzultace v daných konzultačních hodinách. Rodiče jsou zastoupeni v radě rodičů a v radě školy. Žádným možnostem komunikace se nevyhýbáme. Neexistuje problém mezi rodiči a školou, který by se musel řešit vzedmutými emocemi.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Ivo řekl(a)...
28. dubna 2019 v 9:26  

Máte asi bohaté sponzory, když můžete dát učitelům služební mobily.
Paní ředitelko, zkuste jít učit na klasický český učňák. Garantuji Vám, že Vaše idylka, která čiší z Vašeho příspěvku, bude ta tam....

Jiri Janecek řekl(a)...
28. dubna 2019 v 10:06  

Ja bych se na telefony nevymlouval…

Zkusenosti reditelky soukromeho prazskeho gymnasia s IB jsou univerzalne platne a prenositelne treba na zakladku do Chanova… Staci kdyz ucitele nebudou konzervativni lenosi a uvedomi si, ze tu jsou oni pro deti a ne naopak… Nebo jako to ti modernisticti murdci hlasaji…

Ivo Mádr řekl(a)...
28. dubna 2019 v 14:56  

Stále věřím v to, že 95 % rodičů chce spolupracovat a má zájem o budoucnost svých ratolestí. S těmi 5% se nedomluví ani Bůh.

turistao 982 řekl(a)...
28. dubna 2019 v 18:08  

Většina rodičů bere svobodu jako možnost hovořit do všeho, co se děje ve škole, i když tomu nerozumějí ("Vy je to učíte bl.ě, my jsme se to ve škole učili úplně jinak"). A často k tomu přidávají vyhrožování typu "My už se postaráme, aby vás vyhodili". S takovými se vyjednává velice těžko.

laimes řekl(a)...
29. dubna 2019 v 10:20  

„Budeme-li si vážit rodičů a budeme-li empatičtí k jejich připomínkám či kritice, budou si vážit oni nás,“
vůbec si vás vážit nebudou,naopak, pokud jim dovolíte do všeho kafrat, budou brát jako projev vaší učitelské neschopnosti,stejně tak, když je budete stále tahat do školy,informovat,otravovat,všechno tohle vede k opovrhování učitelstvem,což ústí v oprávněnou otázku u rodičů: za co by ti neschopní a otravní učitelé chtěli více peněz,když nejsou schopni sami nic vyřešit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.