Princip, že každý musí mít maturitu, je fikce, říká hejtman Vondrák. Pokrývačů je málo a robot vám topení neopraví

středa 17. dubna 2019 ·

„Vedení kraje musí respektovat trh práce v daném kraji. Existují firmy, které mají své požadavky, a vzdělávací systém by měl respektovat to, co potřebuje trh práce. V reakci na náš návrh zaznívá, že musíme vychovávat lidi k obecnému, flexibilnímu vzdělávání, které umožní se přizpůsobit. Proti tomu nic nemám, ale od toho máme celoživotní vzdělávání. Nemůžeme dospět do situace, že budeme připravovat lidi pro trh práce za deset patnáct let a nerespektovat potřeby trhu práce v daný okamžik. Musíme respektovat také to – a to už děláme –, že celoživotní vzdělávání bude připravovat lidi i pro budoucí nabídku práce v rámci krajů. To je klíčové,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák v rozhovoru pro Deník N.


Ivo Vondrák (psp.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Celoživotním vzděláváním myslíte dodatečná školení?

Jsou to školení, doškolovací kurzy… Do toho se mohou zapojit i veřejné školy, nejen firmy. Dneska už každá firma běžně reflektuje, že dochází ke změně toho, co potřebuje ve své výrobě, výzkumu, vývoji. A o tom to je. Nechceme omezit, co kdo má studovat, ale musíme mít finální pravomoc rozhodovat, aby nedocházelo k excesům. Pravdou je, že nám chybí lidé v některých profesích. My se ztotožňujeme s tím, že to vyřešíme dovážením pracovní síly ze zahraničí. Myslím ale, že je to velmi rizikový faktor a rozhodně by neměl být dominující. Je špatné saturovat trh práce dovozem pracovní síly.

Je vůbec správné dát krajům do rukou moc rozhodovat o oborech a počtech přijatých? Nemají kraje jako zřizovatelé spíš poskytovat technickou podporu?

Kraje jsou zřizovatelé. Vysoké školy zase zřizuje ministerstvo školství, a to jim také dává peníze podle toho, jak chce ministerstvo, nikoliv vysoké školy. Divím se, že to někomu vadí. Zřizovatel má přece právo rozhodnout, komu ty peníze směřovat a komu nikoliv. Je omyl myslet si, že to chceme zneužívat. Jde o to, mít pojistku, aby nedošlo k případnému zneužití ze strany ředitelů škol.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.