Vláda potřebuje pro své sliby nové zdroje. Na škrty v rozpočtu mohou dojet učitelé

pondělí 18. března 2019 ·

Vláda Andreje Babiše loni neustále navyšovala důchody a platy státním zaměstnancům. Šéfka financí Alena Schillerová na letošní rok počítá s razantními škrty a požaduje po ostatních členech vlády, aby ve svých resortech šetřili. Na ministerstvu školství se počítá zejména s úsporami přímo v resortu - a podle Roberta Plagy se škrty do platů učitelů nijak nepromítnou. Pochybnosti vyvolává výhled státního rozpočtu na příští rok, ve kterém se prý se slíbeným navýšením platů nepočítá. S růstem nepočítal ani nedávný střednědobý rozpočtový výhled na roky 2019 až 2021. Tématu se věnuje Echo24.


Robert Plaga (msmt.cz)
Kabinet Andreje Babiše se v programovém prohlášení zavázal, že zvedne do roku 2021 platy učitelům a pedagogickým pracovníkům na 120 procent průměrné mzdy z roku 2017, tedy asi na 46 tisíc korun. Na příští rok ministr školství Robert Plaga dříve počítal, že bude třeba navýšení rozpočtu resortu o zhruba 16 miliard korun. Výhled státního rozpočtu však podle společnosti EDUin počítá s navýšením o pouhé 2,5 miliardy korun.

„Předpokládáme, že o konkrétním navýšení prostředků na platy bude vláda rozhodovat podle aktuálních možností pro další rok a na základě aktuálních údajů o počtu pedagogických pracovníků tak, aby se stanovený cíl podařilo nejpozději v roce 2021 splnit,“ uvedl Robert Plaga.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

BP řekl(a)...
18. března 2019 v 21:56  

Jakých 120%? Nebylo to 150% průměrné mzdy roku 2017?

BP řekl(a)...
20. března 2019 v 1:06  

Letos dostali učitelé přidáno 10%. Kdo dostal už přislíbené osobní příplatky ve výši zbývajících 5%?
Příští rok se bude údajně přidávat 7,5% do tarifů ze stávajícího desetiprocentního navýšení.
Dalších 7,5% prý do osobních příplatků.
A jsme u toho, jak se hledají ty vnitřní zdroje. Osobní příplatky jsou nenárokové složky platu, které se nemusí nikomu vyplácet.
Nikdo nebude tak skvělý učitel, aby mu musel ředitel vyplácet osobní ohodnocení. Řekne, že dostal peníze pouze na tarify a na odměny nic nemá.
Divím se všem, že tady pořád voláte po nějakém odměňování podle zásluh. To nikdy nefungovalo a ani nebude. Pouze to, co jednou přijde do tarifu, je jakousi jistotou. A kdo to ještě za těch 30 let kapitalismu nepochopil, je opravdu hňup.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.