Bořivoj Brdička: Čínská cesta k umělým učitelům

pondělí 18. března 2019 ·

O tom, že se Čína stává centrem vývoje umělé inteligence (AI), již víme. Začínáme tušit i to, že se AI začíná prosazovat i ve školství. Spojíme-li tyto dvě skutečnosti dohromady, neměly by nás překvapit takové titulky, jaké ve svých promo materiálech používá společnost Squirrel AI – Zakladatel Squirrel AI Derek Haoyang Li na AI Summitu v Singapuru vysvětluje, jak AI učitelé překonají lidské. Podobně lze pokračovat – „jak sníží zátěž dětí a zvýší efektivitu učení“, „jak AI revolučním způsobem změní tradiční školství“. Pravdu však bohužel zatím prakticky ověřit nemůžeme.


Derek Haoyang Li (linkedin.com)
Vše nasvědčuje tomu, že Squirrel AI má již dnes k dispozici umělou inteligencí umocněný adaptivní systém řízení výuky, který realizuje to, co slibovala, ale zatím nedotáhla americká firma Knewton. Podle publikovaných materiálů systém Squirrel AI „imituje spojené úsilí několika specializovaných odborných učitelů a poskytuje žákům cílený personalizovaný vzdělávací program v režimu 1:1“. Údajně zvyšuje účinnost výuky 5–10násobně. Zakladatel firmy Wei Zhou tvrdí, že „při použití tradičních výukových metod dochází ke ztrátě až 90 % času, což je nejen neefektivní, ale pro žáky též často frustrující. Systém Squirrel AI tak nejen zvyšuje efektivitu, ale též šetří žákům až 80 % času věnovaného učení.“

Ta čísla si PR oddělení Squirrel AI tak úplně nevymyslelo. Byla experimentálně zjištěna opakovaně organizovanými akcemi, v nichž živí učitelé soutěží s umělými v tom, kdo toho více naučí. V oblasti faktických poznatků nemají stroje vůbec konkurenci. Jinak tomu je tam, kde má nastoupit výchova založená na empatii. Z toho jasně vyplývá, že ani takto dokonalý umělý učitel nebude schopen toho živého v dohledné době nahradit. Budou realizovat každý jinou část výuky a budou muset spolupracovat.

Měli bychom si uvědomit základní souvislosti. V Číně existuje obrovský trh v oblasti doučování žáků. Téměř všechny rodiny sázejí na to, že jejich děti budou studovat, a finančně je tak zajistí ve stáří. Znamená to typicky nutnost připravovat se na různé zkoušky. Myslím, že by pro nás nemělo být překvapením, že právě toto již dnes u motivovaných žáků zvládá systém Squirrel AI možná skutečně lépe než živý učitel.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.