Učitelka z učňáku: Většina dětí neví, proč tam jsou, rodinám na vzdělání nezáleží

pondělí 4. března 2019 ·

Většina studentů učilišť neví, co a proč studují, rodiny vzdělání nezajímá, není to pro ně hodnota. Učitel na učilišti musí být extrémně otrlý. Dvě třetiny třídy absolutně nezajímá vyučování a nemají tušení, k čemu by jim něco takového bylo, tak blbnou a vyrušují, tím pádem se ani ten zbytek nemůže nic naučit, popisuje učitelka Anna Freimannová svoji zkušenost z jednoho pražského odborného učiliště. Dodává, že někteří z ostatních pedagogů jsou vyhořelí, sama prý byla problematický exemplář, protože odmítala dodržovat některé zavedné postupy, jako například používání učebnic ve výuce. Rozhovor přináší DVTV.




Rozhovor ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
4. března 2019 v 22:54  

Je tu ještě jedno hledisko. Nikdo neříká, že žáci ve většině případů se nechtějí učit, nechtějí pracovat. Ctějí si užívat! Proč nezřídí stát školy pro ty, kteří o to budou opravdu stát a zbytek ať je v "úschovnách". Stačí teplo, jídlo a dostatečný WI-FI signál. Zde se nebudou muset učit a až dospějí, ať jdou do procesu. Vyjde to levněji. Označení SŠ univerzal (klidně ať mají i tytul). Už jsou tendence povinné školství do 18 let!!! Takový mladistvý nezaměstnaný je nákladnější. Stačí méně SŠ s maturitou (doplnňovat zboží mohou i bez maturit) a pokud nemají zájem o obor (a většina nemá), tak stejně dělají "NĚCO" jiného. Někdy nejsou peníze zadarmo...

laimes řekl(a)...
5. března 2019 v 4:42  

přesně tak,je třeba skončit se socialistickm myšlením plánované ekonomiky,přestat budovat a plánovat,dělají to za nás jiní,ti co provozují naši ekonomiku a půjčují nám peníze,
nejžádanější profese: dělník,pomocný dělník,skladník,balič,řidič,vrátný,pečovatelka,uklizečka apo nepotřebují maturitu ani gymnázia,kromě povinné šestiročníkové zš, stačí universální šestiletá sš,kdy po dvou letech budou vyřazování ti se slabým prospěchem s řemeslem a ti nejlepší projdou celých 6 let a půjdou na vysokou,kde bc studium zařídí úředníky a prac služeb a ing,mgr,mudr potřebné kvalifikované specializované vš profese

mirek vaněk řekl(a)...
5. března 2019 v 7:41  

Absolutně nevíte, která bije.

Zajímalo by mě, jak dlouho paní učitelka na tom učňáku učí. A jak dlouho učit bude. Moc optimisticky to nevidím. Připomíná mi to má začátečnická léta plné chyb, než jsem se naučil je nedělat nebo aspoň omezit.

Děti nemají o výuku zájem? Nebývalo to tak vždycky. Dřív byla děcka zvyklá učit se a něco dělat. Je to výchově v rodině a od MŠ a ZŠ. Pokud jsou 9 let utvrzovány v tom, že ony nic nemusí, pak to takhle dopadá.
Jediná věc, která je jistá. Moderní metody u těchto dětí nefungují. Fungují v malých skupinkách cca 10 žáků. U 30 člené třídy platí jen pevný řád. Hodně záleží i na předmětu.
Klíčovou roli hraje třídní a přístup vedení školy.

Eny Gma řekl(a)...
5. března 2019 v 12:27  

Problémy ze strany vedení paní učitelka asi má. Mám dojem, že "nepracuje s učebnicemi" znamená, že nepracuje spíš vůbec. A s žáky tudíž vychází po dobrém. Nic totiž za to nepožaduje. Ať si debatují a hrají po svém. "A budeme tomu říkat angličtina, děti...".
Toto pojetí výuky vás nevyhoří...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.