Stovka vědců podpořila stávku středoškoláků za ochranu klimatu

úterý 12. března 2019 ·

Víc než stovka českých vědců a akademiků podpořila páteční stávku studentů, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí. Středoškoláci z několika českých měst se 15. března přidají ke globální akci Fridays for future, při níž studenti v řadě zemí od loňského září protestují po vzoru patnáctileté švédské studentky Grety Thunbergové. "V situaci, kdy v produkci oxidu uhličitého na obyvatele stále patříme mezi největší světové znečišťovatele, se nemůžeme tvářit, že se nás problém změny klimatu netýká," uvedli vědci v prohlášení, které inicioval fyzikální chemik Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Text prohlášení organizátoři zaslali ČTK.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

PP řekl(a)...
12. března 2019 v 5:11  

Nikdo z nich není vědec, pokud podporuje tuhle sviňárnu.

Michal Komárek řekl(a)...
12. března 2019 v 7:16  

Jistě, hlavně, že člověk, který označí akci středoškolských studentů za ochranu klimatu za "sviňárnu" je učitel...

Pavel Doležel řekl(a)...
12. března 2019 v 8:14  

Protest za ochranu klimatu? No, nezlobte se, pane Komárku, ale protestuje se proti něčemu a ne za něco. A pokud protestují proti znečišťování, ať si vezmou rukavice, pytle a jdou sbírat odpadky do přírody, nebo si zakoupí líh a jdou čistit fasády domů od děl části z nich samých. Myslíte si, že ty sprejové barvy, kterými jsou počmárané mosty, budovy, vozidla veřejné dopravy, atd. jsou přírodní?

A v neposlední řadě by mohli protestovat tím, že nebudou do školy jezdit autem, ale přesvědčí své rodiče, aby jezdili MHD, nebo vstávali o hodinku dříve a chodili pěšky. To by ale nejdříve museli také o hodinku dříve chodit spát a nečumět do noci do mobilů, tabletů, počítačů a na televizi.

Pak ať protestují. Jinak je to zase akce nově se rodících nominálních mozků. A ještě si k tomu mohou pověsit trencle z okna na prostest třeba proti stárnutí Slunce.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. března 2019 v 8:15  

Ale jako ulejvárna dobrý.

mirek vaněk řekl(a)...
12. března 2019 v 9:31  

Protest za ochranu je opravdu nesmysl. Zrovna tak shromáždění nic nevyřeší. Právě ti vědci a učitelé by měli žákům vysvětlit, že chtějí-li protestovat či pořádat akce, tak zásadně před volbami. A ve volbách volit zodpovědně ty politiky, co plní sliby.
Omezení emisí nic neřeší - skončí to u kotlíkových dotací a průmyslové znečištění či kácení pralesů, které vážou CO2 to nezastaví.
Jinou možnost nemají. Vše ostatní je iluze a naivní přístup. Vždyť kdo financuje politické strany?
Studenti už jsou dost staří, aby přestali věřit na pohádky a začali za svou věc i bojovat. Ale to je tvrdá práce a bolí to.

PP řekl(a)...
12. března 2019 v 9:40  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jiri V. řekl(a)...
12. března 2019 v 11:22  

Já chci hladovku! Aspoň řetězovou.

Ivo Mádr řekl(a)...
12. března 2019 v 20:19  

Při stávce za záchranu světa můžou zároveň studenti stávkovat proti novému kolu jaderného zbrojení. Mám však obavy, že od tohoto bodu ustoupili i Zelení v Německu, Francii,..Nehodí se to do krámu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.