Kristýna Hrubanová: Studenti plánují stávky za klima. Měli bychom se radovat

úterý 12. března 2019 ·

„Ke kritice směřující ke studentské stávce a jejím iniciátorům – na základě zcela subjektivního pozorování a zkoumání bych ji shrnula asi takto: 1) jsou to pokrytci – měli by začít sami u sebe a např. přestat kupovat oblečení, mobily nebo létat na dovolené; 2) měli by se prvně učit; 3) nenavrhují žádné řešení a odpovědnost házejí na druhé. No a pak obligátní bonus ve stylu: stejně se chtějí jen ulít ze školy,“ píše Kristýna Hrubanová na svém blogu.


Kristýna Hrubanová (linkedin.com)
Hrubanová mimo jiné píše:

Prvně k pokrytcům – ano, každou změnu bychom měli začínat u sebe a věřím, že většina mladých lidí zapojených do organizace stávek to dělá (minimálně ti, se kterými jsem se měla možnost potkat). Rozsah problému, na který upozorňují je ale bohužel tak velký, že na jeho řešení individuální akce nestačí. Navíc, studenti požadují dodržování závazků, které byly stanoveny na politické úrovni (zejména Pařížská dohoda) a týkají se tedy politik a opatření na systémové úrovni. Jejich dosahování by tedy jaksi mělo být „náplní práce“ našich politických zástupců.

Za druhé, pokud chceme, aby se mladí prvně učili (nebo prostě jen chodili do školy, protože tak se to dělá a tak je to správně), mělo by být našim úkolem a zodpovědností jim nabídnout nějaký smysluplný záměr a obsah učení. Pokud se jim tohoto ve škole nedostává, zjevně někde selháváme (anebo spíše selhává současná podoba školy jako instituce).

No a za třetí, kdo že tu mluví o pokrytcích? Chtít po studentech, aby navrhli řešení mi přijde stejně pokrytecké, jako když jim vyčítáme, že nezačínají u sebe. Realizace opatření, které je třeba dělat totiž opravdu reálně nejsou v jejich moci. No a potom nezapomínejme, že tihle středoškoláci a středoškolačky, jakkoli si můžeme myslet že se flákají někde za školou a nemají nic lepšího na práci než organizování stávek, mají také plné ruce práce s nabitým rozvrhem, písemkami a přípravou na zábavnou věc s názvem státní maturita. Obávám se že chtít po nich, aby za nás vyřešili zásadní environmentální a společenský problém dneška je opravdu trochu moc. Jediné, co by možná šlo studentům a studentkám vyčítat je to, že nedokážou jasněji a přesněji reagovat na ony protiargumenty a kritiku a možná (byť já o tom silně pochybuji) nejsou dostatečně připraveni na cestu, na kterou se vydali. Ale je asi zřejmé, že to není selhání jejich, ale selhání naše. A právě proto bychom jim měli přestat házet klacky pod nohy.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. března 2019 v 9:38  

Stávka studentů je k ničemu. Nikomu to nevadí. Studenti se projdou na čerstvém vzduchu, školy ušetří na mzdách za učitele - nemusí jim proplatit odučené hodiny.
Novináři mají o čem psát. Politici si zařeční na tribuně a podpoří studenty a po volbách si stejně udělají svoje.
Všichni se radují. Tak to má být.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. března 2019 v 9:52  

jestli studenti chtějí pomoci planetě, ať místo "stávkování" (ona to stávka pochopitelně de jure ani de facto není, akorát žádný ředitel si bohužel nedovolí proti tomu vystoupit, protože přesně na to aktivistické fanynky a fanouškové čekají jako zákazník Českých Drah na vlak), raději pořádně studují fyziku a matematiku, aby mohli vybádat způsob, jak efektivně využít termonukleární reakci na výrobu elektrické energie. To je to, co by asi pomohlo planetě nejvíce. Pohoršovat se, protestovat proti drancování planety s mobilem v kapse, vyvěšovat vlaječky z okna a připínat si odznáčky, to jest činnost vhodná možná tak na prvomájový průvod. Chybí už jen mávátka.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. března 2019 v 9:58  

A co tak vyrazit do ulic v sobotu odpoledne?

poste.restante řekl(a)...
12. března 2019 v 11:16  

A co takhle vyrazit v sobotu dopoledne a místo prázdných projevů třeba vyčistit potok, odstranit z lesa černou skládku, pozametat a uklidit náměstí a přilehlé ulice, nebo pouklízet a natřít dětské hřiště?

RP řekl(a)...
12. března 2019 v 11:23  

poste.restante: ale fuj, to jsme dělali za "totáče" o pracovních sobotách, na gymplu jsme uklízeli okolní park, zametali přilehlé komunikace.... to přece není moderní a eko a in a cool....

PP řekl(a)...
12. března 2019 v 11:34  

Není to nic jiného, než "politika" ve škole a jako takové je to zapovězeno.
Tím, že to dovolujeme, si utahujeme oprátku kolem vlastního krku.

laimes řekl(a)...
12. března 2019 v 13:27  

opět se ukazuje nutnost rozdělit školy na státní a soukromé,soukromé musí být důsledně apolitické a u soukromých se aktivismu meze nekladou

Q. E. D. řekl(a)...
12. března 2019 v 16:44  

A že se stávkuje zrovna v pátek. 😛

Ivo Mádr řekl(a)...
12. března 2019 v 20:14  

Kolik studentů přijde v sobotu?
Kolik studentů se dobrovolně vzdá plastových obalů různých jídel a limonád?
Kolik studentů nebude jezdit do školy autem a používat MHD?
Kolik studentů bude ochotno veřejně odsoudit dva nejvýznačnější světové znečišťovatele - Čínu a USA?

Pane Doležele, v takovém Německu stávkují i proti atomovým elektrárnám, ale vůbec jim nevadí, že energii budou časem dovážet i z takových uhelných a atomových elektráren v ČR.


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.