Maturita z Harryho Pottera či Padesáti odstínů šedi. Střední školy omlazují povinnou četbu

pondělí 11. března 2019 ·

Do seznamů maturitní četby školy stále častěji zařazují autory, jako jsou J. K. Rowlingová, J. R. R. Tolkien, Stephen King či třeba Jo Nesbo nebo Kateřina Tučková. Ministerstvo školství nechává ve výběru literárních děl školám volnou ruku, a tak se seznamy přizpůsobují mladým. Každý maturant si ze školního seznamu musí vybrat a řediteli odevzdat 20 titulů do konce března. Reportáž přináší Česká televize.


Josef Soukal (repro ČT)
Maturanti z ostravského gymnázia Hrabůvka mají podle tamní učitelky českého jazyka Michaely Böhmové zájem hlavně o současnou literaturu. „Harryho Pottera si vybírá skoro každý, Babičku naopak na seznamech žáků vídáme málo,“ prozradila Böhmová. Kromě klasiků škola maturantům nabízí Hru o trůny, Alchymistu, Společenstvo prstenu nebo případně Šifru mistra Leonarda.

Ostravské gymnázium nabízí žákům téměř dvě stovky děl, povinných je přitom šedesát. „Každý rok dovolujeme maturantům do seznamu přidat knihu podle svého výběru. Není naším cílem cenzurovat, co žáci čtou a co nečtou. V minulých letech tak na seznam přibyl Harry Potter, Letopisy Narnie nebo třeba Sněhulák a Netopýr od Jo Nesba. Letos si paradoxně maturanti vybrali Křest svatého Vladimíra,“ doplňuje Böhmová.

Pro předsedu Asociace češtinářů Josefa Soukala je obrovský přínos v tom, že si literaturu vybírají školy samy. „Maturita se konečně zaměřila na čtenářství. Student má skutečně číst, interpretovat úryvek a předvést, že textu rozumí. Jediné kritérium, které bych uvedl, je, aby to byly knihy hodnotné. Harry Potter budiž, u hororů a thrillerů bych byl opatrnější,“ řekl Soukal.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
11. března 2019 v 9:15  

literatura má být hodnotová-přínosná a ne tendenční pitomosti

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. března 2019 v 15:32  

A co je hodnotová, co přínosná, co tendeční a co pitomost?

laimes řekl(a)...
11. března 2019 v 15:41  

hodnotová má nějakou hodnotu:jazykovou,uměleckou
pšínosná něco přináší třeba názor na společnost
tendenční vyjadřující tendenci trhu
pitomost je prostě pitomost

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.