Kam dát dítě po základní škole: Vyšší vzdělání než učiliště je dle mezd i nezaměstnanosti lepší téměř všude

čtvrtek 21. března 2019 ·

V Česku není jediný kraj, kde by měl absolvent učiliště lepší pozici z pohledu rizika nezaměstnanosti než gymnazista. V devíti ze 14 krajů je na tom vyučený člověk hůře než absolvent střední odborné školy s maturitou. Vyplývá to z posledních dat Národního ústavu pro vzdělávání. Nejhůře na tom jsou absolventi učilišť v Ústeckém kraji. Informují Hospodářské noviny.


Absolventi učebních oborů čelí v Ústeckém kraji nezaměstnanosti ve výši 6,8 procenta, naopak gymnazisté se potýkají jen s 1,8 procenta. Pro absolventy gymnázia je tento kraj dokonce čtvrtý nejpříhodnější ze všech. Vysoké nezaměstnanosti čelí i absolventi středních odborných škol. Konkrétně v mosteckém okrese je vysoký převis nabídky práce zaměstnanců nad poptávkou ze strany firem. Vyučených zedníků, kamnářů nebo dlaždičů bez práce je 145, firmy naproti tomu nabízí 28 volných míst. Prodavačů v prodejnách je na úřadu práce 417, volných míst je osm. Pekařů a cukrářů je 19, volná místa jsou čtyři.

Podobná situace je v Libereckém kraji, kde lidé z učilišť čelí nezaměstnanosti 5,9 procenta. V případě Jihomoravského kraje je to dokonce 6,6 procenta. Nejlépe se mají absolventi učilišť v Plzeňském kraji, zde čelí nezaměstnanosti jen 2,4 procenta, a také v Praze...

Poslední zpráva OECD, které sdružuje nejvyspělejší země světa, uvádí, že pro uplatnění se na trhu práce bude důležitý všeobecný přehled a země by měly klást důraz na navazující vzdělávání. České republiky se to týká dvojnásob. OECD upozorňuje na to, že v České republice je ohroženo automatizací přes 40 procent pracovních pozic, u 14 procent je riziko velmi vysoké. Česko je v tomto ukazateli v rámci zemí nad průměrem a souvisí to se strukturou ekonomiky, která je svým způsobem stále montovnou.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
21. března 2019 v 10:16  

1/absolventi nematuritních oborů jsou nešťastníci,které nepustí ani v hypáči do kasy
2/na otevření řemeslné živnosti nemá vyučenec ani kapitál ani kontakty
3/vyučence nevezmou ani do montovny protože tam teď berou jenom ukrajince
4/jedná šance obor s maturitou a pak se uvidí
5/mít maturitu znamená možnost jít na "najakou" vysokou a že jich tu u nás je....

mirek vaněk řekl(a)...
21. března 2019 v 10:29  

Začnu citátem.

Statistika je jako bikiny. Mnohé odhaluje, ale to podstatné skrývá.

A to je problém těchto článků. Když se vyučí žák, který by byl ozdobou každého gymnázia, pak není problém, aby se o něj zaměstnavatelé prali a doučí se cokoliv a může být špička v jakémkoliv oboru i ve svém. Takových případů jsou stovky (namátkou Karel Gott, Licie Bílá, Karel Šíp, Josef Dvořák, doc. Měšťák, apod.
Pokud vystuduje gymnázium žák, který má problém absolvovat učiliště bude nepoužitelný, takové případy už také jsou a jsou na úřadech práce. Protože na učilišti se aspoň naučil základním pracovním návykům a ve výcviku se vycvičil k nějakým činnostem(tedy v době, kdy výcvik byl výcvik a učitelé jen nehlídali a měli možnost žáka i vychovávat.

laimes řekl(a)...
21. března 2019 v 10:49  

"Pokud vystuduje gymnázium žák, který má problém absolvovat učiliště bude nepoužitelný, takové případy už také jsou a jsou na úřadech práce."
1/žák, který má problém vystudovat učiliště, gymnázium nevystuduje,akorát absolvuje první ročník na třech učilištích
2/i lidé docházející na úp pracují,jinak by bydleli pod mostem a žebrali po ulicích,docházejí tam z různých důvodů a po nezbytně nutnou dobu,pak tam přecházet přestanou
3/nežijeme v době karla gotta,

laimes řekl(a)...
21. března 2019 v 10:55  

"Statistika je jako bikiny. Mnohé odhaluje, ale to podstatné skrývá."

1/české bikiny vykazují unikátně ,nelogicky,nízkou nezaměstnanost a obrovské číslo chybějících pracovních sil,které nechybějí
2/skrývají statisíce (údajně téměž milion) lidí pracujících příležitostně načerno

mirek vaněk řekl(a)...
22. března 2019 v 10:38  

Ad Laimes


Ad 11) Jsou dnes i gymnázia, kde takoví žáci vystudují. Dřív bez problémů. Se státní maturitou mají problém. Ale občas se zadaří.

Ad 12) Mnozí žebrají, ale řadu mladých živí rodiče a mnozí se živí načerno Ad 22)

Ad 13) A v jaké době to žijeme? Veřejné mínění vytvářejí a ovlivňují celebrity. Uvádím ty, o kterých se to veřejně ví.

Ad 21) Právě proto je třeba vidět, co je za čísly skryto. Ne jen brát první numero a dělat závěry.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.