Co studuješ? Ještě nevím. Rektor navrhuje výraznou změnu studia na vysoké škole

pondělí 25. března 2019 ·

Každý třetí student ukončí své studium v prvním ročníku na vysoké škole. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek proto navrhuje změnit vysokoškolský zákon tak, aby si studenti mohli zvolit své zaměření až po úspěšném absolvování prvního ročníku. K nápadu ho inspirovaly nejen univerzity v západních zemích, ale také systém za první republiky. Informuje Aktuálně.cz.


Mikuláš Bek (twitter.com)
"Za první republiky se studenti na filozofickou fakultu nepřijímali na obor, ale na fakultu. Student se v průběhu studia rozhodl, že pokud bude chtít ukončit studium například státní pedagogickou zkouškou se specializací přírodopis-zeměpis, tak si podle toho zvolí některé přednášky a semináře," vysvětluje Bek.

Podobně podle něj funguje i většina západních univerzit. Studenti si až po prvním roce studia volí zaměření podle svých zájmů.

Současná podoba vysokoškolského zákona však toto neumožňuje. Vysoké školy musí přijmout studenta do konkrétního studijního programu.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
25. března 2019 v 12:32  

tak tohle budu komentovat až po sedmičce svatovavřineckého

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
25. března 2019 v 13:17  

Nápad za nápadem. Ale prakticky skutek utek. Udělal pan rektor něco, aby u přijínmaček nerozhodoval tupý sciotest? Nejsou to právě úspěšní řešitelé sciotestů, kteří "neví,co studují"?

Pavel Doležel řekl(a)...
25. března 2019 v 14:23  

Nápad dobrý, ale podle mého skromného názoru to musí být nanejvýše na úrovni fakulty a bez některých konkrétních oborů (např. všeobecné lékařství, právo, apod.). Shodou náhod školitel a vedoucí disertace pana Beka byl mým sousedem a jezdili jsme spolu před lety autobusem domu (bydleli jsme kousek za Prahou). Pan profesor byl skvělý, ale stěžoval si na to, kam to u nás s kvalitou VŠ jde a vyprávěl příhody z mládí i z dob kdy vedl badatelský ústav. Bohužel jsem se pak přestěhoval a ztratil kontakt, nicméně byl dalším člověkem s jehož názory jsem hluboce souhlasil - narozdíl od těch všelijakých zdejších zelených a sluníčkových tajných i netajných klaunů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.