Třídní? Nikdo je dělat nechce

pondělí 25. února 2019 ·

Spíš za trest než za odměnu. Na třídní učitele padá spousta povinností, zodpovědnosti a administrativy navíc. Za to vidí na výplatní pásce jen několik stovek navíc proti kolegům bez vlastní třídy. Ocenit zásluhy třídních učitelů se snažila už minulá vláda, leč marně. Nárok na zvýšení příplatků třídním učitelům sice zpochybňuje málokdo, ale pořád vyvstávají nové zádrhele. Téma připomíná deník Právo.



„Odučím si svoje hodiny a potom ve svém volném čase věčně vyplňuju nějaké papíry. Kolem inkluze je toho taky hodně, byť její význam nezpochybňuju. Ale navíc musím posílat školským poradenským zařízením reporty, popisy speciálních opatření atd. A za to mám šest stovek měsíčně,“ popsal Právu třídní učitel Filip, který působí na základní škole v jednom ze statutárních měst. Za každou hodinu práce navíc má tedy jen několik desítek korun k dobru. „Třídnické odměny jsou největší problém, to je nejvíc podfinancovaná oblast. To je největší výsměch a bolest. Nikdo to nechce dělat,“ rozčiloval se.

Před lety býval třídnický příplatek možná motivační, ale za posledních deset let se s ním nehnulo. Momentálně se pohybuje mezi 500 až 1300 korunami měsíčně. A to přesto, že už několik let vláda investuje do růstu platů kantorů a druhým rokem rostou jejich mzdy v průměru dokonce o 15 procent. Za poslední čtyři roky stoupl průměrný plat kantorů o sedm tisíc.


Celý text naleznete v deníku Právo

6 komentářů:

laimes řekl(a)...
25. února 2019 v 9:40  

třídní učitel dnes nemá ve školství místo,máme výchovné poradce,psychology,prevevtisty ,asistenty k čemu ještě třídní učitel?
žijeme v digitální době,kdy stdijní výsledky žáka jsou dostupné na interntu,východné problémy řeší odborník=psycholog/výchovný poradce a administrativní záležitosti zást ředitele /úředník..k čemu třídní učitel?

Radek Sárközi řekl(a)...
25. února 2019 v 11:49  

Snad legislativní návrh Pedagogické komory na zvýšení příplatků pro třídní učitele na minimálně 2 500 Kč měsíčně poslanci konečně odhlasují. :-)

Petr Portwyn řekl(a)...
25. února 2019 v 13:33  

Pokud vím, tak třídnictví nebylo za odměnu nikdy.
Prostě je to práce, kterou někdo musí udělat. Rozumné vedení škol nehází třídnictví pořád na ty samé, nechá lidi občas vydechnout.

To laimes:
Kdo by měl podle Vás řešit absence, chování, drobné úkoly (úklid apod.) a vybírání různých papírů?
Psycholog je ve škole jeden den v týdnu, když to dobře jde. Stihne se sejít max. s 10 dětmi. Výchovná poradkyně normálně učí a na VP má týdně asi 2 hodiny. Preventistka taky. U nás je přes 400 dětí, nemůžete všechny osobně dobře znát... a jsou i školy, které se hrabou k osmi stovkám.

Ivo Mádr řekl(a)...
25. února 2019 v 13:53  

"Odměna pro třídní učitele" nebyla valorizována téměř 20 let. Povinností a práce však přibylo (nadměrná byrokracie, inkluze,..). Minimum pro třídní učitele vidím v rozmezí 3000 -5000,- Kč

mirek vaněk řekl(a)...
25. února 2019 v 14:32  

Jsou i střední školy co mají přes 2000 žáků.

Já měl třídnictví odjakživa a vydechnout nebylo kdy. Byly doby, kdy někteří nešťastníci měli i dvoje třídnictví.

Jenže:
- třídnická hodina se započítávala do úvazku
- nesvolávali se výchovné komise a nepsali se posudky(posudek jednou za čas pro policii ČR či soud)
- děti byly zvyklé chodit do školy a lékaři dávali razítka o nemoci. Rodiče byli nuceni se o děti starat
- třídní měl možnost i nějaké hodiny neomluvit navzdory rodičům

Radek Sárközi řekl(a)...
25. února 2019 v 22:16  

Další příklad špatné novinářské práce...

O Pedagogické komoře, která návrh novely zákoníku práce připravila, není v článku ani slovo, naopak je tam vyjádření Dobšíka, který proti navýšení příplatků opakovaně oficiálně vystoupil.

https://www.pedagogicka-komora.cz/2018/05/aktualni-tema-vyssi-priplatky-pro.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.