Martin Ehl: Facebook: Droga, jež potřebuje omezit

úterý 5. února 2019 ·

„Uživatelé Facebooku se naučili žít v bublinách svých názorových přátel a přestávají umět nejen naslouchat, ale i argumentovat proti někomu, kdo jejich názor právě nesdílí. Původní záměr (nebo to byla jen PR strategie?), že prostřednictvím sociální sítě spolu lidé budou víc komunikovat a lépe se chápat, se nějak vytrácí,“ píše Martin Ehl v Hospodářských novinách v komentáři k „patnáctým narozeninám“ Facebooku.


Martin Ehl (twitter.com)
Ehl mimo jiné píše:

Facebook se ukázal také jako výborný nástroj na šíření lží a polopravd, a tím pádem na ovlivňování voličů (ale není v tom sám, zmiňme třeba Twitter nebo YouTube).

Ale de facto se nic nestane, dokud se nesáhne na byznysový model sociálních sítí, tedy využívání dat uživatelů, kteří si v drtivé většině vůbec nejsou vědomi toho, jaké informace poskytují a jak jsou využívány. Toho se má právě týkat nový zákon, který připravuje americký senátor Mark Warner.

Patnáctiletý Facebook si své soukromí hájí, protože vlastně spolu s Googlem, Twitterem a dalšími svým uživatelům předefinovaly soukromí a využívají jejich nevědomosti o tomto faktu.

Podobně jako se kdysi regulovala jiná odvětví, potřebují rozumnou úpravu svého působení nyní i sociální sítě a další podobné IT firmy. Je to nejen v zájmu přežití liberální demokracie jako politického systému, ale i individuální svobody voličů a uživatelů těchto sítí. Největší roli v ochraně jejich soukromí (a tudíž cenných osobních dat) totiž zatím hraje jen sebeovládání uživatelů, pro něž jsou ale algoritmy sociálních sítí takřka neodolatelnou drogou.


Celý text naleznete zde
Komentář Martina Fendrycha k tématu naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.