Jaroslav Mašek: Tvoříme Wikipedii – díl 1.: BETT aneb encyklopedické heslo v pěti bodech

neděle 17. února 2019 ·

Každoročně se v měsíci lednu koná v Londýně v centru ExCeL celosvětový odborný veletrh zaměřený na využívání technologií ve vzdělávání s názvem BETT (nebo také The BETT Show). Pojďme se na tuto událost podívat na Wikipedii a společně vytvořit či rozšířit článek o ní.


I. Je to významné?

Když dokončuji tento článek (začátek února 2019), žádná zmínka o BETTu na české Wikipedii není. První otázka se tedy okamžitě nabízí. Proč tomu tak je? Možná je to tím, že informace o vzdělávacím veletrhu není až zase tak encyklopedicky významná, aby musela mít na Wikipedii své encyklopedické heslo. Na otázku encyklopedické významnosti bychom se u každého tématu vždy měli ptát hned na počátku a ověřit, zda podmínky významnosti splňuje.

II. Od významnosti ke struktuře

Když dojdeme k závěru, že si dané téma (v tomto případě veletrh BETT) zaslouží své místo ve Wikipedii, můžeme začít přemýšlet o struktuře konkrétního článku. Jako výchozí bod nám může posloužit encyklopedické heslo o BETTu na anglické Wikipedii.

Otázky na úvod
1.Jaké části článek obsahuje? A jaké v něm chybí?
2.Které další kapitoly mají články popisující podobné akce, a tento anglický článek nemá?

Zadání
1.Navrhněte vlastní seznam jednotlivých částí a kapitol článku o BETTu včetně pořadí, jak by podle vás měly za sebou následovat. Inspirujte se u podobných článků na Wikipedii (ne u článku o BETTu, pokud již existuje).
2.V případě, že článek o BETTu již na české Wikipedii existuje, porovnejte svůj seznam s existujícími částmi a kapitolami v článku. 
Máte ve svém seznamu kapitolu, která v článku chybí a měla by tam podle vás být? Která to je a proč právě tato?

III. Od struktury k obsahu a jeho ověření

Když jsme dali dohromady, které části mají v článku být, či porovnáním zjistili, které tam ještě nejsou, a měli by být, je na čase přemýšlet o tom, jaké informace by ta která kapitola měla obsahovat.

Otázky na úvod
1.Které zdroje (elektronické či tištěné) bychom měli navštívit nejdříve pro získání informací o veletrhu BETT takzvaně z první ruky?
2.Nevyšel o BETTu v posledních letech nezávislý článek popisující detailněji tuto akci? Pokud ano, kdo a kdy ho napsal, je tento zdroj důvěryhodný a dal by se použít?

Zadání
1.Najděte jeden primární zdroj (viz 1. otázka této části) pro vybranou kapitolu či část článku, které jste sestavili v bodu II.1.
2.Najděte důvěryhodné, nezávislé a netriviální sekundární zdroje (viz 2. otázka této části) pro každou ze zbylých kapitol.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.