Jaroslav Mašek: Třídní učitel 2.0 – díl 1.: e-mail

pátek 22. února 2019 ·

Jako třídní učitel především komunikujete – s vašimi žáky, jejich rodiči, učiteli, kteří vaše žáky učí, s učiteli, kteří vaše žáky neučí, s výchovnými poradci, speciálními pedagogy, metodiky prevence, techniky IT, vedením školy a celou řadou dalších lidí. A k těmto komunikacím potřebuje použít nějaké ty technologie. Dnes se společně podíváme na tu e-mailovou.


Žádná komunikace po soukromých e-mailech

Samozřejmě, mí studenti mají svůj školní e-mail (ano, má anonymní podobu, nikoliv jméno.příjmení@škola.cz) pro školní e-mailovou komunikaci zejména s vyučujícími, vedením školy a ostatními lidmi ze školy. A na ten jim píšu ze svého školního e-mailu (tedy žádná komunikace po soukromých emailech).

Když však chci komunikovat se všemi, nemám vytvořený interní mailing list, ale používám k tomu skupinový e-mail na doméně školy.

E-maily přes skupinu

Na naší škole používáme systém Office 365 pro školy, nicméně princip, který zde uvádím, platí i u systému G Suite for Education a s největší pravděpodobností také u Apple Education (nemám vyzkoušeno).

Skupinový e-mail se v Office 365 generuje automaticky při vytvoření skupiny. Pro svou třídu jsem si tedy nejprve založil skupinu, pojmenoval ji podle názvu oboru a roku nástupu žáků (nikoliv podle ročníku kvůli aktuálnosti v dalších letech) a po založení do ní přidal všechny účty (e-maily) svých žáků.

Když chci nyní poslat e-mail všem, neposílám ho na jednotlivé e-maily, ale na skupinový e-mail naší třídy. Můj e-mail přijde do skupiny a kopie každému žákovi do jeho doručené pošty.

Všichni v naší škole mohou psát na tento třídní e-mail, dokonce i lidé mimo školu (tuto volbu nemám v rámci naší třídní skupiny zatím povolenu).


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
22. února 2019 v 7:24  

třídní učitel coby relikt idylických dob zapadlých vlastenců:
"pozdrav pánbů,pančiteli !"
v dnešní digitální době lze vše vyřešit systémově digitálně,třídní učitel jest přežitek,veškeré informace o prospěchu žáka mají rodiče v bakaláři,jasně,přehledně, ostatní věci mají být v kompetenci výchovného poradce,školního psychologa a zástupce ředitele

E.Kocourek řekl(a)...
22. února 2019 v 18:27  

Hraje to nějakou roli, že "žádná komunikace po soukromých emailech" ? A s rodiči žáků mailujete jak? ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.