Chybí vám ve firmách lidi? Postavte víc školek a jeslí, ať mohou jít do práce ženy, radí Česku Brusel

čtvrtek 28. února 2019 ·

Firmám v Česku chybí téměř půl milionu lidí. Podle Evropské komise by přitom nedostatek zaměstnanců nebyl tak palčivý, kdyby Česko dokázalo dostat do práce více žen. Jenže jim k tomu nedokáže vytvořit dostatečné podmínky. Informují Hospodářské noviny.


Problémem Česka je například nedostatečná dostupnost péče o předškolní děti, upozornila komise ve včerejší zprávě o stavu české ekonomiky. Zdůrazňuje například skutečnost, že řada matek dětí mladších tří let by své potomky ráda umístila do školky, ale ty nemají dostatečné kapacity. V loňském školním roce se kvůli tomu nedostalo do předškolních zařízení na 14 tisíc dětí, konstatuje komise s odvoláním na české odborné studie.



Celý text naleznete zde

8 komentářů:

laimes řekl(a)...
28. února 2019 v 7:08  

poté co jsme se stali "malou čínou za kopcem" = montovnou,nastlal tlak na snížení výrobních nákladů = mezd,komunismem zhýčkaní češi nejsou ochotni pracovat jako komunismem nehýčkaní čínané= za pár korun,12-16 dodin denně a 6-7 dní v týdnu,je tedy potřeba línou českou praovní sílu nahradit,dovoz imigrantů a německa narazil jednak na odpor české společnosti k cizincům,jednak na odpor emigrantů samých-nač někde hákovat ,když tu mám stejně peněz na podpoře,a tudíž se vymyslel geniální "režim ukrajina" a na tříměsíční vízum se zde protáčejí statisíce levných a pracovitých ukrajinců....

Brandtnerová řekl(a)...
28. února 2019 v 18:41  

Takovou hloupost může vyslovit opravdu jen „Brusel“. Ale když má po ruce ty odborné české studie… Tak ještě nějaké studie o tom, jaký dopad má na vývoj a zdraví dětí, když je rodiče předčasně odkládají do předškolních zařízení. Problém asi bude, že toto budou poměrně složitější výzkumy, nikoliv nějaké kalkuly na primitivní bázi.

Michal Komárek řekl(a)...
28. února 2019 v 19:23  

A, paní Brandtnerová jen tak mimochodem, Vy ty "jiné" studie k dispozici máte, můžete nás poučit? Můžete fundovaně rozprášit tu "hloupost Bruselu"?

PP řekl(a)...
1. března 2019 v 5:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
PP řekl(a)...
1. března 2019 v 6:13  

Včera jsem se účastnil webináře RVP o matematické gramotnosti předškoláků. Na prvním slajdu byla definice matematické gramotnosti:

Matematická gramotnost je schopnost poznat a pochopit roli matematiky ve světě.

Možná je tady žába na prameni. Kdo by si to pomyslil. Těším se, až se to dostane k jiným předmětům a dovednostem. Například by hezky znělo:

Gramotnost pilota letadla je poznat a pochopit roli letadla ve světě.

mirek vaněk řekl(a)...
1. března 2019 v 11:24  

Takže po vzoru Bruselu. Ženy pojďte do dolů a na řemesla. Pomozte naší kapitalistické čtyřletce!
Nebylo to tady už dřív?

Brandtnerová řekl(a)...
2. března 2019 v 19:45  

„A, paní Brandtnerová jen tak mimochodem, Vy ty "jiné" studie k dispozici máte, můžete nás poučit? Můžete fundovaně rozprášit tu "hloupost Bruselu"?“

Hloupost Bruselu fundovaně rozpráší jistě každá seriózní učebnice vývojové psychologie. Není třeba, abych to dělala já.

Ale abychom byli trochu konkrétní: Například z rozsáhlejšího německého výzkumu, provedeného, tuším, na začátku milénia, vyplývá, že tři čtvrtiny dotazovaných učitelek by pro přijetí do mateřské školy upřednostnily věk čtyř let, neboť takové dítě se už snáze dokáže odpoutat od matky a disponuje více schopnostmi pro soužití ve skupině. Takřka všechny učitelky pak za podmínku přijetí považovaly dovršený třetí rok dítěte. Čemuž mimo jiné odpovídají poznatky vývojové psychologie. Nicméně ještě jednou bych zdůraznila, že tři roky věku dítěte jsou opravdu spodní hranice. Zkušenosti německých učitelek odpovídají navíc i těm mým. Nemyslím si, že průzkum provedený, dejme tomu, v českém prostředí, by dopadl odlišně.

A, pane Komárku, chtěla jsem to zrovna dodatečně připsat do předchozí diskuse, kde jste na můj komentář také reagoval, ale využiji tuto příležitost: Musím vám tímto sdělit, že je to naposledy, co vstřícně odpovídám na vaši reakci, a to – pominu-li přitom časté provokativní vyznění vašich vstupů – z důvodu, že na různé, předpokládám nijak neprokazatelné „pravdy“, které tady šíří vaši názoroví souvěrci, nereagujete, nepožadujete doložení, vysvětlení. Vy sám navíc na poměrně jednoduché otázky jiných diskutujících velice často neodpovídáte, nebo reagujete útokem. Domnívám se, že trpělivosti a vstřícnosti jsem vůči vaší osobě projevila dost. Měl byste si uvědomit, že takto to na světě nefunguje.

Brandtnerová řekl(a)...
2. března 2019 v 19:50  

Pane Pelikáne, zajímaly by mě další vaše postřehy, názor ohledně uvedeného semináře matematické gramotnosti, respektive jeho obsah. V poslední době jsem se totiž v dané oblasti setkala s různými podivnostmi, kdy například jedna fanatická „montessori“ učitelka nutila sotva čtyřleté děti sčítat čtyřciferná čísla apod. Navíc mám dojem, že to někteří rodiče přehánějí s rozumovým rozvojem velmi malých dětí.

Pokud si nemyslíte, že to svým námětem patří přímo k tématu článku, připsala jsem do svého profilu kontaktní email, a to právě z důvodu, abych případně zbytečně neodkláněla diskusi směrem k tématům, která možná zajímají jenom mě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.