BIS neovlivňuje výuku dějin ve školách, jsou to bludy, reagoval Plaga na kritiku

středa 6. února 2019 ·

Ministr školství Robert Plaga (ANO) ve středu odmítl, že by Bezpečnostní informační služba (BIS) mluvila do způsobu výuky dějin. Z toho ho obvinil prezident Miloš Zeman poté, co se v médiích objevily zprávy, že se Plaga sešel s šéfem BIS Michalem Koudelkou. Na kobereček si kvůli tomu ministra pozval sněmovní školský výbor. Šéf výboru Václav Klaus mladší (ODS) na něm uvedl, že chystá seminář na téma, zda je výuka dějin prosovětská, nebo ne. Informuje Aktuálně.cz.


Robert Plaga (msmt.cz)
"Poznámka ve zprávě BIS je nešťastná, ale pokud znáte systém tvorby české vzdělávací soustavy, pak víte, že neexistuje způsob, jakým by tajná služba mohla ovlivňovat obsah vzdělávání dějepisu v ČR, navíc se o to ani nepokusila," uvedl Plaga.

Podle Plagy je potřeba, aby se mnohem víc prostoru věnovalo právě výuce moderních dějin. Změnu výuky přinesou připravované revize rámcově vzdělávacích programů (RVP), podle kterých školy učí.

Plaga plánuje na 28. února konferenci, na kterém chce zahájit debatu s veřejností o revizích RVP.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
6. února 2019 v 14:02  

pokud bis monitoruje školní vyučování bylo by zajímavé znát,jak tak činí,má na školách své informátory,posílají ředitelé hlášení na bis,jsou informátory předs předm komisí dějepisu,provádí dotazníková šetření rodičů či žáků ???????

Ivo Mádr řekl(a)...
6. února 2019 v 19:26  

"jak tak činí"

Sběrem veřejně dostupných dat z různých šetření MŠMT, evropských operačních programů, veřejných diskuzí na sociálních sítích, z mediálních sdělení v novinách, televizi,...
Proto je tak povrchní sdělení. Využívá se to samozřejmě k vytváření obrazu staronového nepřítele. To bude asi hlavní motiv.

Milan Keršláger řekl(a)...
7. února 2019 v 14:45  

Ze sledování zdejších diskuzí bych byl (stejně jako BIS) velmi nešťastný. Netolerance, osočování, xenofobie, extremismus vůči migrantům, ospravedlňování Ruska, nepochopení moderních technologií a reality mladých, výpady vůči EU/USA (za pomoci ruských argumentů), popírání demokratických principů (šroubované argumenty vůči BIS) atd.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.