Petr Kadlec: Kterak si ČŠI lže do kapsy.

středa 2. ledna 2019 ·

„Česká školní inspekce přišla v předvánočním období se zajímavým závěrem. Za zhoršujícími výsledky českých žáků stojí prý zejména předimenzovanost osnov. Dle mého ČŠI jen vytváří zástupný problém a zavírá oči před těmi skutečnými,“ píše na svém blogu učitel Petr Kadlec.


Kadlec mimo jiné píše:

České děti nemají horší výsledky proto, že by čelily přefouknutým osnovám. České děti se s dobou mění a bohužel nikoli k lepšímu.

České dítě ztrácí respekt k učitelům. Výchovné problémy jsou na školách čím dál častější a berou učitelům spoustu času a energie…

České dítě ztrácí motivaci ke vzdělávání. S bohatnoucí společností přibývá dětí, které mají všechno zadarmo, doma se od nich nic nevyžaduje, a když přijdou problémy ve škole, nacházejí u rodičů často až nepochopitelné zastání.

České dítě ztrácí soustředěnost a trpělivost. Závislost na moderních digitálních technologií vede u dětí ke zkratkovitému a netrpělivému jednání...

Abychom ale nebyli nespravedliví, dodejme, že české děti mají horší výsledky i kvůli učitelům. Jak zkvalitnit i jejich práci?

O platech se už namluvilo dost, takže jen krátce. Jednoduchá úvaha říká, že pokud chcete mít ve školství přetlak dobrých učitelů a postupně vystrnadit ty mizerné, musíte dostat maturanty s potenciálem do lavic pedagogických fakult. A to jinak než finanční motivací lze jen těžko...

Krátce řečeno, popsané problémy školství jsou podle mého názoru daleko palčivější než předimenzovanost osnov. Vedení resortu je ale nevidí, nebo možná nechce vidět. Proto teď proběhne revize osnov. Až se ale za pár let zjistí, že vzdělanostní úroveň našich dětí nejenže nevzrostla, ale dále klesá, jsem velmi zvědav, jestli se pak konečně někdo z povolaných chytí za nos nebo jestli vymyslí nějaký nový, ovšem opět ryze zástupný důvod.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

jir řekl(a)...
2. ledna 2019 v 8:37  

Jeden z problémů našeho školství je od 7.ročníku povinná výuka druhého cizího jazyka s 3 hodinovou týdenní dotací, ke které se Česká republika zavázala podpisem smlouvy jako člen EU. Zde jsme ovšem byli opět papežštější než Němci, protože ti druhý cizí jazyk na obyčejné základce nemají. Mají ho jen studenti nižších stupňů gymnázií, a pak středoškoláci. Ty 3 hodiny nám nejenže chybí, ale v případě značné části žactva jsou naprosto zmarněny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.