Platy učitelů od 1. ledna 2019: Měsíční základ 21 840 až 44 180 Kč

středa 2. ledna 2019 ·

„Napříč celou společností převládá odnepaměti názor, že vzdělávání nejmladších generací patří mezi priority, a práce ve školství proto zasluhuje solidní odměnu. Současný žebříček mezd podle profesí ukazuje, že kantořina je skutečně odměňovaná nadprůměrně, lépe než těžební a zpracovatelský průmysl, sociální nebo zdravotní péče. Platy učitelů upravuje nová tabulka, kterou vláda svým nařízením č. 341/2017 Sb. určila pedagogickým pracovníkům ve veřejném sektoru. Posuďte sami, jestli lidé zodpovědní za děti a mládež dostanou adekvátní peníze!,“ píše Petr Woff na serveru Kupní síla.

Woff pokračuje:

Začínající pedagožce, která vychovává děti v mateřské škole podle zadaného vzdělávacího programu, náleží základní měsíční hrubý plat 21 840 Kč. Skoro všichni její ostatní kolegové berou více. Platy učitelů dosahují maxima, když působíte ve školství celý profesní život a na sklonku kariéry vytváříte celostátní vzdělávací koncepce. Potom obdržíte měsíční základ 44 180 Kč, přičítané bývá například osobní ohodnocení. Mezi těmito krajními případy najdeme širokou škálu, přičemž částečně hraje roli také subjektivní posudek vedoucího pracovníka nebo zřizovatele školy.

Platy učitelů na veřejných školách od 1. 1. 2019

Platová tabulka vypadá jasně. Učitelé spadají do 1. až 7. stupně podle předchozí praxe a vzdělání, respektive do 8. až 14. třídy podle náročnosti práce. Jenomže přesné začlenění konkrétního jedince není úplně jednoznačné. Započitatelná praxe zahrnuje také vojenskou nebo civilní službu, a nanejvýš 6 let mateřské a rodičovské dovolené. Ale co když člověk dříve působil v jiném oboru? Záleží na vedoucím pracovníkovi, zda takový čas uzná nanejvýše ze 2/3, anebo třeba vůbec. Ministerstvo školství dává určitá doporučení, platy učitelů přesto nejsou stanovené zcela centrálně.



Celý text naleznete zde

3 komentářů:

BP řekl(a)...
2. ledna 2019 v 18:43  

13. a 14. platová třída neplatí pro řadové učitele. Učitelé se pohybují pouze v rozmezí 8. až 12. platové třídy. Takže veřejnost bude zase mystifikována přeplácením učitelů. Takže bych byla ráda, kdyby pan Petr Woff na Kupní síle uvedl vše na pravou míru.
Učitelé se pohybují po všech slavných přidáních pouze v rozmezí 21840 - 37330.

novy řekl(a)...
4. ledna 2019 v 12:11  

Tak jsme dnes dostali nové platové výměry, kde pravděpodobně nikdo nedostal zvýšené osobní ohodnocení. Stále všichni zůstáváme na svých 300 Kč měsíčně. Mě jenom dokáže naštvat histerie okolo učitelkých platů + 15 %, když stejně všichni víme, že to většina z nás na výplatnici mít nebude. Ve školách se stále hodnotí ne podle kvality práce, ale kdo víc direktorovi leští kliku.

MrOld řekl(a)...
8. ledna 2019 v 11:14  

Nejsem učitel, ale zajímalo by mě, jak dlouho si ještě učitelé nechají s prominutím "srát na hlavu". Všude se mluví a píše o zvýšení platů učitelů a zatímco kdejaké prodavačce loni plat skutečně stoupl, u učitelů se přidání řeší odebráním osobního hodnocení nebo přeřazením do jiného platového stupně. Ve výsledku tak mají pořád stejně. Na co máte odbory?? Vdyť jsou vás tisíce. Učitelé nikdy nestávkovali. Z části asi proto, že v mnohých přetrvává pocit, že si nemůžete brát děti jako rukojmí. A vás si může brát za rukojmí každá vláda, která si chce vylepšit kredit tím, že naslibuje zvýšení platů učitelům? V duchu: "slíbíme víc učitelům, vypadá to dobře, a když jim pak nic nedáme oni stejně nic neřeknou, vždyť oni to mají jako poslání."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.