Jaroslav Mašek: 20 největších inspirátorů roku 2018

středa 9. ledna 2019 ·

Rok 2018 je za námi. Jaký byl, mohlo do značné míry záležet na tom, kdo a jak nás během něj inspiroval. Možná jsme díky tomu něco změnili, začali víc přemýšlet, zda to, co děláme, dává smysl, víc se ptali proč namísto jak a co a nebo rovnou začali dělat věci jinak. A kdo jsou ti, kteří nás ovlivnili a ukázali nám jiný přístup, cestu, pohled, díky kterým dnes děláme naši učitelskou profesi jinak a lépe? Rád bych vám představil svých 20 inspirátorů pro rok 2018 a stručně prozradil, proč jsou pro mě důležití a jak mě ovlivňují v tom, co dělám.

Přestože ne všichni jsou učitelé, jedno mají společné. Všichni jsou z České republiky. Na ty zahraniční se podíváme příště.

1. Bořivoj Brdička – kdykoliv začne mluvit o vzdělávání a technologiích, dojde na smršť tak inspirativních myšlenek, že by to vystačilo na několik samostatných článků. Nikdy mě nepřestane inspirovat svým vizionářstvím a pohledem na věci a souvislosti, které nám ostatním možná nikdy nedojdou.

2. Jitka Rambousková – svým objevováním a zkoušením nových přístupů a technologií ve vzdělávání mě nikdy nepřestane překvapovat. I tím, jak své zkušenosti dokáže předávat dál.

3. Bohuslav Hora – vytváří ve svých třídách podmínky, atmosféru a prostředí, v nichž se rodí budoucí géniové a osobnosti, a všechno to pak ještě dokáže skvěle předat dalším učitelům, které tím inspiruje a posouvá do zcela nové dimenze.

4. Lucie Rohlíková – tolik pozitivní energie, kterou dokáže působit na lidi kolem sebe, najdete opravdu jen zřídka, a tak je radost se s ní kdykoliv setkat a nechat se inspirovat tím, co dělá a jak to dělá.

5. Libor Klubal – vždy je ne o jeden, ale o několik kroků přede mnou, takže když přemýšlím o tom, že vyzkouším a do výuky zapojím konkrétní technologii, Libor ji už několik měsíců (někdy dokonce i let) úspěšně používá.

6. Ludmila Kovaříková – čtení v její digitální čtenářské dílně přestává být čtením a stává se dobrodružstvím, které chcete zažívat pořád dokola, a nikdy se vám neomrzí, což se snaží ukazovat žákům a předávat dalším učitelům, a tím mě nepřestává ohromovat a udivovat.

7. Martin Lána – to, jak dokáže propojit svět informatiky se světem, ve kterém žijeme, i to, jak to dokáže vysvětlit lidem kolem sebe, je ohromující, a to mě vždy přivede k novým nápadům a myšlenkám.

8. Dita Přikrylová – nikdy jsme se nesetkali (dal jsem si za úkol na rok 2019), viděl jsem s ní jen jeden rozhovor, ale to mi stačilo, abych pochopil, že jde pevně za svým snem a cílem a z celého srdce věří v to, co dělá. A že to dělá skvěle, o tom není pochyb.

9. Pavel Hodál – když už si myslíte, že vaše hodina nemůže být inovativnější, přijde Pavel s něčím, co vrátí vaši inovativnost zpět o několik generací, a to mě pokaždé přivede na myšlenku dělat věci jinak, i když si myslím, že už to nejde.

10. Gabriela Boková – hned u prvního setkání mě fascinovalo její zapálení pro to, co dělá a pokaždé, když se setkáme, přijde s novými nápady a já vím, že to i tentokrát bude stát za to.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.