Petr Honzejk: Školní obědy pro všechny děti zdarma jsou dokonalou ukázkou asociálního socialismu

úterý 11. prosince 2018 ·

„Všechny děti budou najedené, budou žít zdravě, budou mít zdravou stravu, prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Hájila tak nápad na plošné zavedení školních obědů zdarma, který podporuje jak premiér Andrej Babiš, tak koaliční ČSSD. Lepší stravování dětí povede podle Maláčové ke zlepšení studijních výsledků,“ komentuje Petr Honzejk pro Český rozhlas Plus.


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné říká:

To všechno je samozřejmě pravda. Na základních školách je spousta dětí ze znevýhodněných či neúplných rodin, které zůstávají bez oběda, což je ostuda současného Česka. Stát, který se nepostará o nejslabší, za moc nestojí. Ovšem zůstává tady klíčová otázka - proč to řešit plošně? Proč by měly obědy zadarmo dostávat nejen děti, jejichž rodiče na to nemají, ale i děti bohatších lidí?

V navržené plošné podobě jsou školní obědy zdarma hlavně populistické gesto. Jistě se bude líbit, podobně jako se líbí plošné slevy na jízdném pro důchodce a studenty. A jistě povede ke zvýšení podpory vládních stran (spíše ANO než ČSSD, o což se už marketing Andreje Babiše postará). Ovšem těžko se zbavit dojmu, že nejblíž pravdě jsou ti, kdo v souvislosti s tímto typem politiky hovoří o projídání budoucnosti. Což v případě obědů zdarma i pro děti bohatých rodičů můžeme brát doslova.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. prosince 2018 v 7:30  

Článek o ničem.

Ale plošné obědy jsou hloupost. Budou povinné? Co s obědy, které si děti nevyzvednou? Nebudou mít důvod se odhlásit, když je to nebude nic stát. Řada dětí si už dnes, místo na oběd, odpoledne zajde na mekáč.

laimes řekl(a)...
11. prosince 2018 v 13:37  

školní jídelny,přesněji kuchyně,jsou přežitkem socialismu= dotovaná činnost,jelikož již nejsme v socialismu máme dvě možnosti: zrušit nebo dále dotovat (stále více a více) a jestli dotovat tak některým nebo všem (úspornější jest varianta všem),
několik příkladů:1/švácarsko(mám tam neteř) tam se pod pojmem jídelna rozumí místnost kde se o pauze odeberou žáci se svými krabičkami ,sednou si a jí,v ,ístnosti jsou automaty na pití
2/švédsko,navštívil jsem pracovně,tam vaří,obědy jsou zadarmo pro všechny
3/francie-velmi různorodé,nicméně jelikož je francie socialisticky nejbyrokratičtější zemí,co znám,existue velké množství podpor,úlev,výjimek,žádostí,formulářů takže chudí či chudobu předstírající se mohou stravovat se slevou či dokonce nezplatně,každý department,obec,škola se v tom byrokraticky vyžívá po svém

laimes řekl(a)...
11. prosince 2018 v 13:47  

to, co vidíme na problému našeho stravování,je obecně principiálně velkým problémem západní evropy,aby drželi krok v 70. letech v sociální oblasti s komunistickým východem,tak spousty věcí dotovali,ekonomická síla jednotlivých zemí to dovolovala,jenže byly rozdíly,takže když vznikla eu,vznikl i spravedlivý=rovnostářský systém dotací,bohužel se ukázalo,to co my již od 68 roku víme,že tržní kapitalismus a plánovitý socialismus jsou neslučitelné,takř se blížíme v eu ke strašné křižovatce: buď zrušit sociální stát se všemi dotacemi a přerozdělování a mít klasický kapitalismus nebo pokračivat v pžerozdělování a dotování a jíti cestou ke komunismu !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.