Petr Gazdík: Prosadit reformu školství je reálné. Potřebujeme systém pro budoucnost

neděle 16. prosince 2018 ·

„Chtěl bych sepsat reformu a vizi českého školství společně s předsedou senátního výboru pro školství Jiřím Drahošem a naším senátorem a dříve rektorem Masarykovy univerzity v Brně Mikulášem Bekem,“ říká o svých budoucích plánech končící předseda STAN Petr Gazdík. Rozhovor přináší Aktuálně.cz.


Petr Gazdík (psp.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

To jste si tedy nedal malý úkol. Akorát mám pocit, že tady už mluví o reformě školství tolik lidí, že by možná obsadili hodně velký kulturní sál.

Jsem si toho vědom, ale zároveň věřím, že by se nám mohlo podařit tuto reformu prosadit. Chci tomu věnovat hodně času, který jsem dosud dával do vedení starostů. Názorů na to, jak změnit české školství, je nepočítaně.

Co vy považuje za absolutně klíčové?

Pokud nemáme být v budoucnosti montovnou, musí být základním cílem vzdělání to, že absolventi jakéhokoliv typu školy se musí umět učit novým věcem. To se dnes bohužel v mnoha případech neděje. Navíc musíme připravit takový systém, který bude skutečně pro budoucnost, protože v této oblasti se věci mění strašně rychle.

Nestane se ale to, že budete reformu připravovat v úzkém okruhu lidí? Vtáhnete do ní co nejvíce odborníků?

Určitě chci, aby se toho účastnilo více lidí, protože je nezbytná široká dohoda. A i proto usiluji o to, aby celou reformu zaštiťovali takové osobnosti, jako jsou profesoři Drahoš a Bek. A určitě se budeme snažit dohodnut i s politickými stranami, abychom vytvořili vizi, kterou se bude školství řídit deset, patnáct let.

Opravdu věříte, že je to reálné?

U řady lidí i stran vidím snahu se dohodnout. Když jsme sledoval předvolební debaty o školství, přišlo mi, že zhruba v 80 procentech věcí se politické strany shodnou.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
16. prosince 2018 v 10:33  

jsme zemí montoven,automontoven a dokud do eu nevtrhnou čínská hotová auta,tak to tak nejspíše bude,jedinou šancí najít nějako protiváhu je stavebnictví=dopravní stavby=kanál odra-váh,nic jiného nikdo nevymyslí ani pánové drahoš s bekem,v delší budoucnosti je hypoteticky možné orientovat se na dopravní stavby v rusku

E.Kocourek řekl(a)...
16. prosince 2018 v 14:51  

Zhruba v 80 procentech věcí se politické strany shodnou. Zejména se shodnou v názoru, kam by měli jít Gazdík a Drahoš. A sláva, Gazdík tam už zamířil. ////

tyrjir řekl(a)...
17. prosince 2018 v 8:37  

Že by se pan Gazdík inspiroval K. Valachovou? Po neúspéchu v dosavadní odpovédné funkci hledá útočiště v parlamentních výborech?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.