Ovoce do škol je zabalené do hory plastů. Nelze jinak, hrozí pokuta, brání se firma

středa 19. prosince 2018 ·

Státem dotovaný program Ovoce do škol dodává vitaminy do školních lavic už téměř devět let. Na sociálních sítích nyní vzbudila pobouření fotka, na které je pár plátků ovoce zabaleno v nepřiměřeném množství plastů. A to v době, kdy se firmy i vlády po celém světě snaží s epidemií plastů bojovat. Firma, která konkrétní zásilku připravila, se brání, že při jiném způsobu balení by jí hrozila pokuta od hygieniků. Jiní dodavatelé si přitom vystačí pouze s papírovým obalem. Informuje Aktuálně.cz.




Vojtěch Bílých (eagri.cz)
Ovoce pro děti zajišťují pro školy na objednávku soukromé firmy. Školy za dodávky neplatí, firmám je hradí stát. Limit na žáka na jeden školní rok je 303 korun.

Ministerstvo zemědělství uvádí, že způsob balení není v rámci projektu předepsaný a mají si ho vyjednat hlavně ředitelé jednotlivých škol. "Ministerstvo zemědělství financuje pouze dodávky ovoce a zeleniny a tím se také snaží omezit obaly. U některých výrobků (jako jsou mošty a pyré) se bez obalu neobejdeme, jak z hygienických důvodů, tak i z hlediska zátěže pro školy při rozdávání," vysvětluje mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Ten dodává, že pokud by škola požadovala, aby jí dodavatel produkty vozil bez přebytečných obalů, jistě mu firma vyjde vstříc. Pokud ne, je prý na škole, aby se rozmyslela, zda u současného dodavatele zůstane. Poslední slovo při výběru konkrétního dodavatele tak mají podle úřadů ředitelé škol. Ti, pokud jim vadí způsob balení ovoce, mohou dodavatele oslovit nebo rovnou vyměnit.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.