Norsko reformuje školství: Nebude se učit o druhé světové válce ani holokaustu

sobota 8. prosince 2018 ·

Dle navrhovaných změn mají z norských škol prvního i druhého stupně téměř vymizet sociální vědy, především pak historie. Konzervativní pravicová vláda Erny Solbergové tak podle svých slov chce udělat místo předmětům „se současnou perspektivou,“ upozornil norský deník Klassekampen.Informuje iDNES.cz.


Irene Trysnes (twitter.com)
Výsledkem těchto změn se však z norských učeben vytratí výuka o holokaustu a nejspíš i o druhé světové válce jako celku, varuje akademická obec a norská média. Reformy by měly vstoupit v platnost začátkem příštího školního roku.

Proti novele jsou také norské univerzity. Jejich profesoři poslali vládě společný protestní dopis. „Nové studijní plány se příliš neznepokojují tím, jak minulost ovlivnila přítomnost, a proč musíme klást důraz na hodnoty jako tolerance a demokracie. Abychom pochopili současný okamžik, musíme také chápat jeho vývoj v historii,“ kritizuje novelu spoluautorka dopisu vládě Irene Trysnesová, profesorka sociálních věd na Agderské univerzitě.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.