Oxfordská univerzita zveřejnila, na co se ptá uchazečů při přijímacích pohovorech

pondělí 26. listopadu 2018 ·

Jak posloucháte hudbu, popište tento kámen či co historici nemohou vědět o minulosti, to jsou některé z možných otázek na přijímacích pohovorech. Jak popisuje online vydání deníku The Guardian, důležitější, než problém vyřešit rychle, je to, aby uchazeč ukázal, jak informace využívá a analyzuje. Informuje blog Pro vzdělávání.



V letošní ročence byl zveřejněn seznam ukázkových otázek určených pro ústní pohovory, které se konají v rámci přijímacích řízení na Oxfordské univerzitě. Otázky a také doporučení, jak na ně odpovídat, jsou koncipovány tak, aby uchazeče o studium připravily na náročnou zkoušku, kterou mají absolvovat při pokusu dostat se na jednu z nejelitnějších světových univerzit.

Vedoucí přijímacího řízení na Oxfordské univerzitě Samina Khan studentům radí, aby se nezdráhali zahájit jednoduchou odpovědí, uvedením velmi zřejmých postřehů, na jejichž základě pak své odpovědi dále rozvinou – důležitější, než problém vyřešit rychle, je to, aby student ukázal, jak využívá informace a analyzuje, aby řešení dosáhl. Dodává, že „je důležité mít na paměti, že většina pohovorů je postavena na materiálech, se kterými se studenti setkají během studií nebo se dotýkají oblastí, jež uchazeči uvedli v životopisech přiložených k přihláškám. Nejčastějším postupem je to, že lektoři dají uchazečům materiál určený k pobídnutí k diskusi – například krátký text, obrázek nebo příklad experimentu, o jehož výsledku má uchazeč uvažovat.“

Siân Pooley z Magdalen College uchazečům o studium dějin radí, jak vysvětlit, co se nedá zjistit o minulosti: „Uchazeč by mohl začít tím, že se učili o Anglii za vlády Tudorovců a historici toho moc nevědí o životě chudých, neboť je pravděpodobné, že neuměli psát. Když vezmeme v úvahu nižší úroveň gramotnosti, pak můžeme mluvit o tom, jaké zdroje mohou historici využívat, aby se o životě většiny populace v 16. století v Anglii dozvěděli. To od uchazeče vyžaduje, aby kreativně přemýšlel o alternativních zdrojích (a také jejich nedostatcích), jako jsou např. zápisy z trestních jednání u soudu, při kterých lidé podávali ústní svědectví.“

„Po uchazečích se může chtít, aby uvažovali o tom, jak se v průběhu času měnily struktury moci nebo o tom, jak se měnily společenské normy ve vztahu k tomu, co se mohlo zapisovat a zachovávat v archivech. Toto je typ konverzace, který žádný uchazeč nemůže předpovědět.“


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.