Kraje chtějí dětem ztížit vstup na střední školy

pondělí 5. listopadu 2018 ·

Kraje chtějí větší kontrolu nad přijímacím řízením na střední školy. Naplní-li se jejich představy, ovlivní to šanci řady dětí dostat se na střední školu. Minulý týden do Sněmovny doputoval z Karlovarského kraje návrh na změnu ve školním zákoně, který by krajům umožnil určit, kolik žáků budou školy přijímat do jednotlivých oborů na středních školách. K tématu se vrací MF DNES.


Jana Vildumetzová (asociacekraju.cz)
V krátkém čase je to ze strany krajů už druhý krok ke změně pravidel, podle kterých se řídí přijímání dětí na střední školy. Asociace krajů ČR, které předsedá karlovarská hejtmanka, se postavila za zavedení tzv. cut off score při jednotných přijímacích zkouškách. To by znamenalo, že by ředitelé škol mohli do maturitních oborů přijímat jen ty uchazeče, kteří v jednotných testech získali více než stanovený počet bodů.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) poté, co kraje s požadavkem přišly, přislíbil, že jeho úřad navrhne, jak cut off score zavést. Od té doby mlčí. Tiskové oddělení ministerstva školství slíbilo další vyjádření po jednání tripartity 9. listopadu.

Mezitím se ozývají hlasy těch, podle nichž si kraje pro řešení vážných problémů, které systém středního vzdělávání trápí, vybraly zcela nevhodný nástroj. Se zavedením cut off score nesouhlasí ani Svaz průmyslu a obchodu, jehož členům chtějí kraje „dodat“ lépe připravené absolventy svých středních škol.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
6. listopadu 2018 v 5:27  

"Kraje chteji zvysit kvalitu deti vstupujicich na stredni skoly."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.