Jana Straková: Co místo cut-off score? Dát šanci všem a zvýšit prostupnost systému

pondělí 26. listopadu 2018 ·

Pokud projde návrh na jednohlasný požadavek Asociace krajů na zavedení cut off score, tisíce dětí už za dva roky zamíří místo na maturitní obory na učňovské obory bez maturity. Školy podle nich berou na maturitní obory děti, které na ně nemají. Oddělit je mají už přijímačky. Ministerstvo školství však s kraji nesouhlasí a upozorňuje mimo jiné na to, že zatím nemá k dispozici data, která by souvislost mezi výsledkem u přijímaček a maturity prokázala. K tématu se vrací MF DNES.


Jana Straková (uvrv.cz)
Jenže co místo cut off score? „Podle mého názoru bychom se neměli soustředit na oddělování zrna od plev, tedy těch, kterým šanci studovat dáme, od těch, kterým ji nedáme. To znamená poskytnout všem šanci na maturitní studium a zároveň zvýšit prostupnost systému a poskytnout jim jednoduchou možnost přejít na méně náročný program, když na ně nebudou stačit,“ říká Jana Straková z Pedagogické fakulty UK.





Celý text naleznete v MF DNES

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 12:33  

„poskytnout všem šanci na maturitní studium a zároveň zvýšit prostupnost systému a poskytnout jim jednoduchou možnost přejít na méně náročný program, když na ně nebudou stačit…“

Hezká hraběcí rada, která přenáší odpovědnost za snížení naplněnosti střední školy na ředitele. Méně žáků = méně finančních prostředků. Podle tohoto receptu nejsou ani nutné pořádat přijímací zkoušky. Prostě, vítejte na naší škole. Když se vám nebude dařit, odejdete jinam.
Nevím proč se v takovém případě některé střední školy označují jako výběrové. Výběr uchazečů je na škole, nebo je svěřen výhradně žákům a jejich ambiciózním rodičům. Odpověď ředitele střední školy je v takovém případě jednoduchá: „Oni si nás prostě vybrali, ale nevyšlo to.“

laimes řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 12:42  

přestante s těmi přihlouplými anglicismy,mluvte česky,

laimes řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 12:48  

potřebujeme reformu: základní škola 6 let a střední 6 let,u té střední vždy po dvou letech třídění žáků podle kvality na A-B-C,absolventi A mají "gymnaziální" úroveň a B,C vyšší a nižší odborné

Milan Keršláger řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 16:07  

Možnost přestupu existuje, ale škola sama nikoho nevyhodí (i když rozkládá výuku, fetuje, nechodí do školy), protože by neměli žáky ve vyšších ročnících. Zároveň je zakázáno vzít do prvního ročníku "nadstav", takže jsme v kvadratuře kruhu. SŠ v menších městech jsou zoufalé, ale pročistit to nejde. Učňáky si hrají na gymnázia... atd.

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 18:27  

"potřebujeme reformu"

I reforma jednou bude, i finance na mzdy ve školství jednou budou. Učitelé budou brát 46 000 měsíčně, inkluzi nám budu všichni závidět. Do středních škol se budou hlásit jen talentovaní a zejména motivovaní žáci. Všechno jednou ve školství bude.
Jenom vy, ani já se toho bohužel nedožijeme.

mirek vaněk řekl(a)...
27. listopadu 2018 v 7:57  

Ministerstvo školství však s kraji nesouhlasí a upozorňuje mimo jiné na to, že zatím nemá k dispozici data, která by souvislost mezi výsledkem u přijímaček a maturity prokázala.

Čípak je to chyba? Školníka?

Na něco jsou data potřeba a na spoustu blbostí ne.
Pokud je cílem vzdělávání chození do školy, pak má dr. Straková pravdu. Pokud je ale cílem něco se naučit na určité úrovni, tak je to nesmysl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.