Daniel Münich: Hranice osudu: cut-off skóre v přijímačkách

úterý 20. listopadu 2018 ·

„Asociace krajů, hejtmanů, přišla s nápadem zavést jednotnou minimální bodovou hranici pro přijetí žáka na střední školu, takzvané cut-off score. Je to pěkná, velmi pěkná hloupost, řeknu vám,“ píše Daniel Münich na svém blogu na Aktuálně.cz.


Daniel Münich (youtube.com)
Münich mimo jiné píše:

Předurčuje výsledek v přijímací zkoušce na střední školu selhání ve středoškolském studiu?

Sílu kauzálního vztahu mezi výsledkem žáka v přijímacím testu (státních přijímaček) v 15ti letech a jeho úspěšností ve středoškolském studiu zakončeném státní maturitou v 19tém roce života zatím nebyl žádným výzkumem doložen. Hlavně proto, že státní přijímačky byly zavedeny jen před pár lety a první dotčení žáci zatím ještě nedošli k maturitě. Za druhé proto, že MŠMT zatím zřejmě nevyvinulo dostatečné úsilí, aby taková analýza vůbec mohla vzniknout, tedy propojení potřebných dat a jejich zpřístupnění v anonymizované podobě pro akademický a tzv. policy oriented výzkum. Ostatně jsem přesvědčen, že kvalitní střední škola dokáže na maturitu připravit i žáky, co neudělají státní přijímací zkoušku.

Forma a obsah státní přijímací zkoušky na střední školu jsou velmi problematické

 Stání přijímačky ověřují příliš úzké spektrum intelektuálních dovedností žáka, které nedostatečně věrohodně předvídají studijní dispozice žáka (obzvláště v určitém směru studia). Moderní doba vyžaduje a bude vyžadovat mnohem širší spektrum dovedností než ty, co se dají snadno testovat….

Škrt pera není vzdělávací politika

Zavedení cut-off skóre je pohodlné ale nezodpovědné zbavování se zodpovědnosti státu resp. krajů za kvalitu vzdělání poskytovaného základními a případně i mateřskými školami v daném kraji. Kraje sice nejsou zřizovateli základních a mateřských škol, ale jen tak se ze zodpovědnosti vykroutit nemohou.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 7:26  

Jak všichni rozumí školství. Jak všichni vědí co dokáže dobrá střední škola. Kdyby bylo ve školách tolik učitelů jako je těch zlepšovatelů okolo školství to by byl ráj. A těch studií o školství. Vidlemi se dají přehazovat. Ale výsledky školství a kvalita absolventů je kde?

Tajný Učitel řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 8:57  

Máte recept?

mirek vaněk řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 12:08  

Před dvaceti lety nepamatuji, že bych vyplňoval nějaký dotazník. Dopis pro rodiče napsala jedna sekretářka pro celou školu. V kabinetě na vše stačil jeden psací stroj. Učitel měl úvazek 19 hodin a stíhal učit a připravovat se na výuku. V testech OECD jsme patřili ke špičce.
Děti když byly nemocné museli mít potvrzení od lékaře. Nemohlo se stát, že dítě nechodilo týden do školy a místo toho chodilo po brigádách. Nemělo to ani zapotřebí.
Dětem učebnice půjčovala škola.
Reformy připravovaly týmy odborníků(národní ústavy) a pilotovali na pilotních školách.
Pak přišel velký amatér ministr Pilip a začal šetřit. To, co zasel sklízíme doteď.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.