V Česku jich je nedostatek, přesto někteří učitelé hledají práci marně

středa 17. října 2018 ·

Absolvent pedagogické fakulty, nadšený pro učitelskou profesi by podle statistiky měl být snem každého ředitele. V době, kdy řadu škol zachraňují důchodci, přesto hledají někteří absolventi práci i rok a půl. Příklad takového učitele přináší v reportáži iDNES.cz: Bohuslav po dlouhém hledání od září sice pracuje, ale dojíždí hodinu a půl a učí jiný předmět, než vystudoval.


I pracovní trh ve školství má výjimky. A Bohuslav narazil hned na dvě. První je místo, kde práci hledá. „Jihomoravský region má podle průzkumů perspektivní věkovou strukturu učitelů. Není tu výraznější zastoupení starších pedagogů, a tak by ani do budoucna neměl nastat výrazný odliv,“ vysvětluje jednu z jihomoravských anomálií děkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jiří Němec.

Druhou výjimkou z pravidla je obor, který Bohuslav vystudoval. „O tom, jak se uplatním, jsem neuvažoval. Vybral jsem si základy společenských věd a dějepis, které mi ve škole šly nejlépe,“ říká. Jenže školy, jejichž pověst závisí na výsledcích u maturit a přijímacích zkoušek, na úkor „jeho“ předmětů přidávají hodiny matematiky a českého jazyka. Předměty jako dějepis nebo občanská výchova mají tak málo hodin, že nevydají na plný úvazek, a tak se často stává, že si je mezi sebe rozdělí učitelé jiných předmětů.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
18. října 2018 v 14:22  

v česku jest učitelů nadbytek,nicméně situace se mění,padesátníci dorazí do důchodu a mladí se na jejich místa nepohrnou,takže se karta brzy obrátí

mirek vaněk řekl(a)...
24. října 2018 v 6:55  

Problém je v tom, že všichni studují aprobace, které jsou nejjednodušší, ale neuplatnitelné. Chtějí snadno titul. Ty katedry prospívají i když produkují nezaměstnatelné učitele. A jiné aprobace nemají studety a katedry živoří. tito učitelé na trhu práce nejsou a nebudou. Kdo je pracovitý student jde na práva, bankovnictví a jiné finančně násobně lukrativnější obory.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.