Byrokracie je ve školách neúnosná. I kvůli inkluzi

středa 17. října 2018 ·

Výkazy, tabulky, plány. Školy dusí přebujelá administrativa. Přitom peníze dostávají stejné, jako dřív. Podle počtu vzdělávaných dětí. A stejné jsou i platy. Podle ředitelů je neustálé nakládání nových povinností na učitele jedním z důvodů, proč kantorů ubývá a mladí se před katedru nehrnou. Reportáž přináší MF DNES.


Pavel Černý (zlatyamos.cz)
„Tohle povolání už dělají jen nadšenci, kteří mají rádi děti a chtějí učit. Ale ty další a další nové povinnosti učitele ubíjejí a přispívají k rychlému vyhoření,“ myslí si například ředitel 3. základní školy Cheb Pavel Černý. Učitelé se shodují, že v souvislosti se společným vzděláváním – inkluzí, narostly nové povinnosti natolik, že už takřka není v lidských silách je zvládat.

„Ten systém přinesl spoustu zbytečného papírování. Je to až nehorázné, co všechno se nyní na školy nahrnulo. Za těch jedenáct let, co školu vedu, stouplo papírování nejméně třikrát, možná i čtyřikrát,“ odhaduje ředitelka Základní školy Kostelní Cheb Miloslava Hartmannová. Podle jejích slov je to zčásti i proto, že úředníci vymýšlejí vyhlášky od stolu a mnozí z nich nikdy před třídou nestáli.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
18. října 2018 v 14:19  

komu se nelíbí ať jde do lidlu nebo tesca,tam je to prý super !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.