Učitelská platforma nesouhlasí s útoky na ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana

čtvrtek 25. října 2018 ·

Členové Učitelské platformy nesouhlasí s výroky političek a politiků směrujících proti řediteli teplického gymnázia Zdeňku Bergmanovi. Škola je výchovně-vzdělávací instituce, jedním z jejích předních úkolů dle Rámcových vzdělávacích programů je vést děti k tomu, aby “uplatňovaly vhodné způsoby chování a komunikace v různých životních situacích, případné neshody či konflikty s druhými lidmi řešily nenásilným způsobem.“ (RVP ZŠ, str. 57) My učitelé každý den ve školách vysvětlujeme dětem, že mezilidská komunikace, a zvlášť ta veřejná, má svá pravidla.


Prezident republiky, čelný představitel státu, se ve veřejném projevu uchyluje k vulgarismům, tedy verbálnímu násilí. Ve své funkci tak beztrestně porušuje základní společenské komunikační normy. Tím dává dětem najevo, že pravidla, která jim vštěpuje škola, zřejmě neplatí pro všechny. Takové chování hluboce znevažuje naši pedagogickou práci.

Považujeme za naprosto legitimní, že se pan ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman proti chování, které je v rozporu se společenskou normou a dává dětem velmi špatný příklad, vymezil poměrně kultivovanou formou protestu a s nadsázkou. Navíc citované vyjádření učinil před širokou veřejností, nikoli před svými studenty, nikoli na půdě školy, nikoli v rámci výchovně-vzdělávacího procesu, tudíž se sám nijak neprovinil proti společenské normě chování ředitele školy.

Nesouhlasíme s tím, aby byl jakkoli trestán za to, že označil chování (nikoli osobu samu nebo politické působení) veřejného činitele za nepřijatelné. Vymezovat se vůči nevhodné komunikaci v médiích, upozorňovat na manipulativní techniky apod. je žádoucí součástí práce učitele.


Zdroj: Tisková zpráva Učitelské platformy
Další informace naleznete zde

12 komentářů:

PP řekl(a)...
25. října 2018 v 9:05  

A pak nám někdo věřit, že máme hodně práce. Smutný výsledek má ten manažer, který emoce za poklopcem neudrží.

Radek Sárközi řekl(a)...
25. října 2018 v 9:27  

Typická pseudokauza, kdy ředitel něco napsal na Facebooku a všichni to pak rozmazávají až k úplnému ztrapnění formou tiskové zprávy spolku, který nedělá nic jiného, než že komentuje podobné pseudoproblémy...

Michal Komárek řekl(a)...
25. října 2018 v 9:42  

"Hledáme, co nás spojuje. Potřebujeme více svobody, důvěry a spolupráce. Ukažme, že se dokážeme domluvit. MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ, ZUŠ... Učitelé, ředitelé, speciální pedagogové, vychovatelé, asistenti...," je motto spolku Pedagogická komora. Prezident spolku tento plán předvádí v praxi: Nepodloženě útočí na jiný učitelský spolek.

Jaroslav Jirásko řekl(a)...
25. října 2018 v 10:07  

Děkujeme panu prezidentovi spolku Pedagogická komora za konstruktivní příspěvek. Chtěl jsem se ho zeptat, kolik má vlastně PK členů ? Skoro nikdo to neví :-(.

tyrjir řekl(a)...
25. října 2018 v 10:33  

Typická pseudokauza, kdy ředitel něco napsal na Facebooku a všichni to pak rozmazávají až k úplnému ztrapnění formou tiskové zprávy spolku, který nedělá nic jiného, než že komentuje podobné pseudoproblémy...

SOUHLASÍM. Ideologická podjatost a odborná nezpůsobilost spolku Učitelská platforma je, myslím, zřejmá. Pedagogická komora se od těchto vlastností důvodně distancuje.

Ivo Mádr řekl(a)...
25. října 2018 v 12:03  

Kdo je oficiálním mluvčím "Učitelské platformy"?
U Pedagogické komory se to ví.

Radek Sárközi řekl(a)...
25. října 2018 v 12:17  

Pane Jirásko, a kolik členů má vaše Učitelská platforma? Proč to tajíte? Na vaši celostátní konferenci se sešlo 25 lidí... Je toto počet členů? Pokud se podíváte na web Učitelské platformy, jsou tam tiskové zprávy jen o tom, co dělá špatně Miloš Zeman případně jiný politik, jinou vaši činnost než toto ostřelování jsem nezaznamenal...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
25. října 2018 v 12:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
jir řekl(a)...
25. října 2018 v 17:18  

Taky nesouhlasím s útoky pana ředitele.

Pavel Kraus řekl(a)...
25. října 2018 v 18:46  

No toto vzájemné poštěkávání mezi UP a PK prestiži pedagogického stavu vyloženě prospívá :-) Škoda jen, že Pedagogická komora se zatím neodhodlala k nějaké té valné hromadě, takhle bez tvrdých dat se fakt obtížně posuzuje, které uskupení je užitečnější :-)

Ivo Mádr řekl(a)...
25. října 2018 v 18:58  

učitelská platforma reprezentuje koho?

Radek Sárközi řekl(a)...
25. října 2018 v 20:16  

Doporučuji porovnat weby UP a Pedagogické komory z hlediska obsahu a počtu příspěvků k problematice školství. :-)

https://www.pedagogicka-komora.cz

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.