Kvůli kritice prezidentových vulgarit jde ředitel teplického gymnázia na kobereček. Kraj obdržel podnět na jeho odvolání.

středa 24. října 2018 ·

Dlouholetý ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergmann před týdnem v reakci na vulgární výroky prezidenta Miloše Zemana v Českém rozhlasu na Facebooku napsal, že uložil školníkovi, aby „zahrabal obrazy prezidenta do kompostu“. Svůj výrok bude muset vysvětlovat zřizovateli školy. „Dnes ráno mi přišel e-mail, že zasedala rada kraje a že se mám ve čtvrtek dostavit do kanceláře náměstka hejtmana pro školství Petra Šmída,“ řekl Bergman MF DNES.


Zdeněk Bergman (gymtce.cz)
Šmíd, náměstek hejtmana pro školství, mládež a sport, je kolegou Terezy Hyťhové z SPD, která v reakci na ředitelův výrok napsala: „Takový člověk nemá na pozici ředitele absolutně co dělat.“ Krajskou koalici tvoří spolu s SPD ještě ČSSD, KSČM a SPO.



Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde

27 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
24. října 2018 v 9:28  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
24. října 2018 v 9:37  

na Facebooku napsal, že uložil školníkovi, aby „zahrabal obrazy prezidenta do kompostu“

Pan ředitel zřejmě nemá důležitější starosti, než psát takovéhle hlouposti. Zřizovatel nemá, myslím, jinou možnost, než takovýhle služební příkaz hodnotit jako porušení pracovní kázně:

-pokud byl takový příkaz opravdu vydán, je to jednoznačné,
-pokud vydán nebyl a jde jen o FB žvást, je i to jasným překročením odpovědnosti ředitele školy (povinnosti seriózního veřejného vystupování)

Kdyby např. pan ředitel napsal, že nechal ty obrazy šetrně uložit na půdu školy, bylo by to, myslím, něco jiného. Zvlášť když pravděpodobně i ten kompost, důležitý půdu zúrodňující humusotvorný prostředek, se nachází na půdě školy. :)))

laimes řekl(a)...
24. října 2018 v 11:04  

opět narážíme na základní problém a neexistenci pravidel: na státní škole musí viset státní a na soukromé kdokoliv

Tajný Učitel řekl(a)...
24. října 2018 v 11:25  

Pan ředitel má jistě podporu všech soudných učitelů. Prezident má za cíl svého působení "štvát lidi". Pak, když je naštve a oni řeknou že jsou naštvaní, zavolají si ho Miluošovi řiťolezové z protiimigrantské strany vedené synem imigranta na "kobereček".

Absurdistan- slovo, které vzniklo v čr a našlo cestu do anglického slovníku. Absurdistan is a term sometimes used to satirically describe a country in which absurdity is the norm, especially in its public authorities and government.

Kde domov Tvůj?

Ivo Mádr řekl(a)...
24. října 2018 v 11:35  

"na státní škole musí viset " - nemusí "viset", zatím se to za posledních 100 let žádnému prezidentovi nepodařilo.

tyrjir řekl(a)...
24. října 2018 v 12:35  

Pan prezident má jistě ve svém odporu ke sprosťárnám různých ideologických a ekonomických šejdířů podporu všech soudných učitelů. Obsah toho, co pan prezident lidem sděluje je pro mne v cca 80 % v pořádku. Forma je někdy zvláštní. I mistr tesař se někdy utne. Pan prezident například tuším ještě nikdy neprohlásil investice do vzdělávání za investice. To je podle mne jeho velká chyba. Investice do kvalitního vzdělávání jsou podle mne důležitější než např. investice do kanálu Dunaj-Odra-Labe, i když i ten kanál bych si přál.

E.Kocourek řekl(a)...
24. října 2018 v 13:36  

Mám dobrý pocit, když páně presidentovi okopávači kotníků (jako zdejší Tajný Učitel) musí na podporu svých škůdcovských postojů lhát a převracet realitu. Třeba tihle "řiťolezové z protiimigrantské strany" -- která partaj to může být? Pan president má podporu od SPD, ale vydávat SPD za "protiimigrantskou" je nesmysl a lež. Proti imigrantům z Ukrajiny nemáme téměř nic, proti imigrantům z Vietnamu nemáme vůbec nic, a imigranty z Holandska vítáme. ////

A tenhle pan ředitel má jistě podporu všech ... takových jako Tajný. ////

Tajný Učitel řekl(a)...
24. října 2018 v 16:53  

Pane Kocourku, odkud myslíte, že je následovný text?

"Probíhající nelegální imigrace je počáteční fází konfliktu, který v konečném důsledku ohrozí svobodu, demokracii i samotnou existenci České republiky a našeho národa.

Především odmítáme vnuceně přijímat nelegální imigranty a odmítáme islamizaci naší země pod záminkou multikulturalismu.

Budeme žádat plnou suverenitu v otázce imigrace.."

Prý nemáte nic proti Ukraincům, Vietnamcům a Holanďany přímo vítáte. Co imigranti třeba z Malty, ještě jo? Co Albánie? Srbsko? Holanský muslim s vousem ne? Holandský blond muslim bez vousu ano?

Další perly.

"Odmítáme zpřísňování podmínek pro legální držení zbraní. Nemůžeme samostatně rozhodovat o legálním držení zbraní, výrobě potravin, nebo energie." (kvůli EU)

Bouchačku každému po Americku? Raději zamkněme ty školky.

"Provádí se plán na multikulturní evropský super stát, kde Česká republika bude pouze bezvýznamná administrativní jednotka."

Česká republika je bezvýznamná administrativní jednotka, protože představitelé její zahraniční politiky, nejen v Bruselu, jsou většinou neinfomovaní nýmandi a korytáři, bez znalosti jazyků či zkušeností z mezinárodni diplomacie, bezmyšlenkovitě papouškující většinou úsměvné, izolacionistické, antievropské či přímo stupidní názory toho kterého populistu u koryta. Proto je ČR, namísto klíčové role mostu mezi východem a západem, zdiskreditovaným členem nahnědlé vé čtverky, která nikoho nezajímá.

"Naše hnutí SPD bude prosazovat zásadní změny v činnosti České televize a rozhlasu. Prosadíme zvýšení kontrolních pravomocí státu nad hospodařením v těchto veřejnoprávních institucích."

Tohle už je tak naivně orbánovský pokus o získání politické kontroly nad vř médii, že by to prohlédla i sousedovic fenka Madla.

tyrjir řekl(a)...
24. října 2018 v 17:18  

Probíhající nelegální imigrace je počáteční fází konfliktu, který v konečném důsledku ohrozí svobodu, demokracii i samotnou existenci České republiky a našeho národa.

Především odmítáme vnuceně přijímat nelegální imigranty a odmítáme islamizaci naší země pod záminkou multikulturalismu.

Budeme žádat plnou suverenitu v otázce imigrace...

Odmítáme zpřísňování podmínek pro legální držení zbraní...

Provádí se plán na multikulturní evropský super stát, kde Česká republika bude pouze bezvýznamná administrativní jednotka.

Naše hnutí SPD bude prosazovat zásadní změny v činnosti České televize a rozhlasu. Prosadíme zvýšení kontrolních pravomocí státu nad hospodařením v těchto veřejnoprávních institucích


Toto je legitimní politický názor, s jehož většinou souhlasím. Některé věci bych možná řekl jinak. Například

Budeme žádat plnou suverenitu v otázce imigrace

Tato formulace je, myslím, dost zavádějící. My tuto suverenitu máme a nemusíme o ni proto žádat. Patřilo by se, myslím, napsat spíše

Budeme trvat na uplatňování plné suverenity České republiky v otázce imigrace. Tuto suverenitu si nedáme vzít.

E.Kocourek řekl(a)...
24. října 2018 v 21:26  

Tajnýho Visegrád nezajímá a mne ano. Tajný a všichni ostatní bruselští vlezdobruselisté potřebují plivat na Česko, takže nechápu, proč by měli pečovat o české školství. ////

Tajný Učitel řekl(a)...
25. října 2018 v 7:32  

Kocourek. Pojmenovat pravé důvody toho, proč je z Czechie marginální banánové odbytiště vyspělých zemí, neznamená plivat. Nejsou to migranti. Není to nedostatek osobních zbraní. Není to Brusel a není to česká televize ani rozhlas. Jsou to populisté, kteří sejí strach, ekonomové, kteří činí špatná rozhodnutí, politici, kteří nevědí co a proč dělají, nebo vědí a mastí kapsy.

Pavel Doležel řekl(a)...
25. října 2018 v 7:56  

"Pojmenovat pravé důvody toho, proč je z Czechie marginální banánové odbytiště vyspělých zemí, neznamená plivat."

A proč vy žijete v marginálním banánovém odbytišti? Oni po vás v těch vyspělých zemích netouží?

Ekonomové činí špatná rozhodnutí, protože jste to řekl vy? V době největší ekonomické konjunktury, kdy je prakticky nulová nezaměstnanost? V zemi, která je jedním z nejbezpečnějších míst na světě? Ano, souhlasím, jsou to populisté, kdo šíří tyhle nesmysly a sejí blbou náladu a žluč všude kolem sebe, aby si mohli vyřídit účty se světem, který k nim byl tak nespravedlivý. Projevujete se jako malý zapšklý závistivý a klasicky zbabělý maloměšťák. pokud se vám zde nelíbí, běžte otravovat jinam.

Ivo Mádr řekl(a)...
25. října 2018 v 8:02  

S tím odbytištěm nemáte pravdu. Předpoklady a provedení posuňte na počátek devadesátých let dvacátého století. A neopomínejte v tomto směru proces globalizace. S myšlenkou populismu si raději vzpomeňte na učivo fyziky na akci a reakci. Existoval by antikomunismus bez komunismu? Existovaly by nacionalistické strany v Evropě bez nekontrolovatelné migrace? Mám obavy, že hájíte neuhájitelné.

tyrjir řekl(a)...
25. října 2018 v 9:49  

O jako konjunkturu tu jde? O jakousi neokoloniální konjunkturu výprodeje (zašantročení) státního (národního) bohatství? Dva bilióny jsme dali do umělé devalvace koruny stydlivě nazvané "měnové intervence". Ještě víc odešlo (a stále odchází) z Česka ve formě dividend zahraničním vlastníkům podniků. Platy v Česku jsou menší, než by měly být podle produktivity práce. Kdyby se tohle dělo třeba jen poloviční měrou, byla by ČR bez dluhů a ještě by zbylo třeba na lepší školství. Proč bychom do tohohle krmelce pro zahraniční vlastníky měli pouštět ještě imigranty, které jsme si sami nevybrali?

Tajný Učitel řekl(a)...
25. října 2018 v 20:09  

Ti slavní zachránci české země z polistopadových dob, pánové Klaus, Zeman a Co, rozprodali český průmysl, českou vodu a českou půdu kupčíkům z největší ochotou solit do té či oné kapsy. Proto dnes máme v některých oblastech nejvyšší cenu za vodu v galaxii, přičemž ty koruny za tu vodu tečou hybaj pryč ze země. Špinavé peníze přec neexistují. Ty divoké ziskuchtivé hurá prodeje půdy, vody, nerostných surovin, těžkého průmyslu, ty nezřízené tunely, deregulace všeho a připuštění zpocené ručky trhu k páteří českého hospodářství, to jsou škody, které bez nějakého diktátorského znárodnění už nepůjde napravit. Proto je Czechia banánová montovna a lukrativní kompostér západu.

tyrjir řekl(a)...
28. října 2018 v 10:45  

Ad z-pusy hrubiánství M. Zemana: Zpod děravých, mechem obrostlých a narůžovo natíraných střech škol bychom měli umět lépe vidět díry v pozlacovaných střechách střech

České školství je hrubě podfinancované a mizerně řízené tím, že je koncepčně, materiálně, organizačně a ideologicky znetvořované. Selhal například evropsky dotovaný systém RVP/ŠVP. Selhává např. inkluze nasazená do vnitřně nediferencovaných, hrubě podfinancovaných a mizerně resortně řízených základních a středních škol. Selhali i vysokoškolští pedagogové a vědci (viz jejich konjunkturální loajalita k tzv inkluzi, Hejného metodě atd.). Selhal, a bohudík parlamentem neprošel, i trapný pokus MŠMT ČR vedeného Tornádem KAT Valachovou o Kariérní řád, který specializace většiny učitelů zaměřil jen sociálně a zdravotně pečovatelským směrem a nikoli na didaktiku výukových předmětů. Selhaly i hlavní vládní strany ODS, následně ČSSD a teď možná i ANO2011. Školství jako priorita - to je, myslím, z hlediska výše uvedených základních podmínek pro školství bohapustá fráze u všech stran. Ty mizerné základní podmínky se totiž až dosud nazačaly významněji měnit k lepšímu. Tato moje připomínka se týká v těch 20 výše deklarovaných nesouhlasných procentech i M. Zemana, který podobně jako ostatní o významu školství jen vcelku planě mluví, ale v řešení těch základníh problémů školství, myslím, mnoho užitečné práce nevykonal. Ta deklaratorní planost se u školství, bohužel, týká všech vrcholových politiků, kterým jde mnohdy víc o jejich hlasy než o veřejný zájem, kterému především by měli poctivě sloužit.

Proč média nevěnují více pozornosti tomuhle základnímu (systémovému) nepořádku ve školství*? Proč nevěnují pozornost děravosti narůžovo natíraných mechových školních střech a děravosti zlatem natíraných ministerských, vládních, parlamentních a prezidentských střech střech? Proč se věnují jen okrajovým věcem, mezi něž nepochybně patří i hrubiánství M.Zemana u věcí, ve kterých má M. Zeman v podstatě, odhlédneme-li od toho záměrně použitého "z-pusy hrubiánství", docela jasnou pravdu?

J.Týř

* Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2015/08/jiri-tyr-velka-kurikularni-revoluce-v.html
http://www.ceskaskola.cz/2015/09/jiri-tyr-vychova-nejsou-pestovanim.html
http://www.ceskaskola.cz/2015/09/jiri-tyr-spolecne-vzdelavani-dostava.html
http://www.ceskaskola.cz/2015/12/jiri-tyr-podfinancovana-jednotna-skola.html
http://www.ceskaskola.cz/2016/04/jiri-tyr-kdo-jak-przni-ceske-skolstvi.html
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html

E.Kocourek řekl(a)...
28. října 2018 v 11:10  

Jste oprávněně rozhořčen, pane Týř, ale na produktivitu se nevažte. V éře nadnárodních společností nemá smysl produktivitu měřit. Mohl byste zjistit, že týž pracovník řešící tytéž úkoly na tomtéž projektu téže nadnárodní společnosti má "produktivitu" nízkou, dokud sedí v kanceláři v Praze, a vzápětí má "produktivitu" vysokou, když na pár neděl přesídlí do kanceláře ve Vídni. ////

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2018 v 11:22  

Pane Kocourku, z čeho pramení tyto vaše úvahy? Berete do úvahy paritu kupní síly?

E.Kocourek řekl(a)...
28. října 2018 v 11:29  

Paritu kupní síly v úvahu neberu. Vy, pane Doležel, se domníváte, že produktivitu lze přepočítávat podle této parity? (aby to pak mělo nějakou vypovídací hodnotu ...) ////

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2018 v 11:37  

Tak jedna věc je, kolik dostanete za svou práci zaplaceno. A to dostanete v Německu podstatně více. Druhá věc ale je, kolik si za to v dané zemi koupíte. Asi více jídla, ale co třeba ceny bydlení? Co ceny dopravy? Víte, kolik stojí roční permanentka na dopravu vlakem z předměstí Londýna do centra Londýna?

E.Kocourek řekl(a)...
28. října 2018 v 11:46  

To je nedorozumění, pane Doležel. Zaměstnanec bere (v podstatě) stále stejně, ať zrovna sedí v Praze nebo ve Vídni. A zaměstnavateli je kulový do toho, ve které zemi a za co tu svoji mzdu utratí. ////

Ten zádrhel je v tom, že nadnárodní firma vykazuje za stejnou práci JINOU produktivitu podle toho, KDE se to odpracovalo. Nejspíš kvůli daním či co. Výsledek je, že ty údaje nemá smysl porovnávat s čímkoli jiným. ////

Jenom rekapituluji: S tím "v Německu podstatně více" jste mimo mísu (bavíme se o JEDNÉ firmě). A permanentku z předměstí Londýna si strčte ... víte kam. ////

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2018 v 13:08  

Pane Kocourku, nevím, z čeho vycházíte, ale v rámci jedné firmy (a to nemluvím ani zdaleka jen o firmách se zahraničními vlastníky) se velmi podstatně liší mzdy na naprosto stejných pozicích nejen po jednotlivých zemích, ale i v různých lokalitách v rámci jedné země. Je asi pravda, že se to trošku sjednocuje, ale já s tím mám poměrně dost zkušeností, protože vím, za jaké mzdy se kde nabírá.

To jen stát funguje na malinko socialistických principech - všem stejně.

tyrjir řekl(a)...
28. října 2018 v 21:43  

V éře nadnárodních společností nemá smysl produktivitu měřit...

Co je tohle za pitomost? Produktivita (míra týkající se výsledků lidské práce) je věc která zajímá každého pracujíciho jednotlivce, skupiny lidí, regionu, státu, soustátí. Odměna, kterou ti všichni za svou práci dostávají, má odpovídat kvalitě a množství (hodnotě) vykonané práce. Když dnes Česko funguje, bohužel, jako krmelec pro tzv. zahraniční investory (vlastníky) podniků, kteří zvé zisky z práce v Česku odvádějí bez užitku pro nás ven, je zcela legitimní ptát se, proč tomu tak je, proč je takový "neokolonialismus" možný, proč se mu účinněji nebráníme.

Když je někdo ovce, nemá se divit, že ho ovčáci střihají a vlci pronásledují. Český stát není ovčín a občané Česka nejsou ovce.

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2018 v 22:44  

Pane Týři, stejně tak firmy českých vlastníků profitují na cizích územích.

tyrjir řekl(a)...
28. října 2018 v 23:49  



Není to "stejně tak", není to vyvážené. Měl byste si, myslím, pane Doležele, umět uvědomit a spočítat, že mnohem víc hodnot z Česka odteklo a odtéká, než kolik do něj přiteklo a přitéká. Bylo by zlé, kdybychom firmy vydělávající důstojně v zahraničí vůbec neměli. Je jich ale relativně málo, a to jak vzhledem k tradicím tak i vzhledem k aktuálnímu a možnému potenciálu Česka a jeho obyvatel. Příliš velká část hmotného i duchovního potenciálu byla zašantročena různými ideologickými manipulátory a hlupáky, korupčníky nebo ziskuchtivci, kteří jim přizvukují.

Když je někdo ovce, nemá se divit, že ho ovčáci střihají a vlci pronásledují. Český stát není ovčín a občané Česka nejsou ovce. Pozor proto, prosím, na ovčáky, kteří občany Česka považují za ovce, které si neumějí spočítat ani základní věci.



Pavel Doležel řekl(a)...
29. října 2018 v 8:45  

Pane Týři, ono "stejně tak" bylo myšleno co do metody, nikoliv rozsahu. Ano, máte pravdu, že více peněz odtéká, než přitéká, jen je třeba také vnímat, že i ty přitečené jdou do soukromých rukou. Vám může být jako zaměstnanci celkem jedno, jestli je majitel Čech, nebo cizinec. Snad jedině, že ten Čech (pokud to zrovna není Bakala) toho více utratí u nás, ale ani to zdaleka není pravidlem.

Bohužel, v devadesátých letech se divoce privatizovalo a po velmi špatných zkušenostech se dospělo ke zřejmě korektnímu závěru, že je lepší prodat zavedenému zahraničnímu vlastníkovi, než jakýmsi českým privatizantům. Za to, že máme relativně málo investic a vlastnických podílů v zahraničí, je především naše vina a náš problém. Když čtu tajného, Lippmanna, nebo Hejného, tak to celkem chápu. Výchova ke stádnosti je u nás velmi podporována užitečnými idioty a nejrůznějšími zahraničními "fondy".

tyrjir řekl(a)...
29. října 2018 v 10:05  



Z Česka více peněz odtéká, než přitéká, jen je třeba také vnímat, že i ty přitečené jdou do soukromých rukou. Vám může být jako zaměstnanci celkem jedno, jestli je majitel Čech, nebo cizinec. Snad jedině, že ten Čech (pokud to zrovna není Bakala) toho více utratí u nás, ale ani to zdaleka není pravidlem.

Bohužel, v devadesátých letech se divoce privatizovalo a po velmi špatných zkušenostech se dospělo ke zřejmě korektnímu závěru, že je lepší prodat zavedenému zahraničnímu vlastníkovi, než jakýmsi českým privatizantům. Za to, že máme relativně málo investic a vlastnických podílů v zahraničí, je především naše vina a náš problém. Když čtu tajného, Lippmanna, nebo Hejného, tak to celkem chápu. Výchova ke stádnosti je u nás velmi podporována užitečnými idioty a nejrůznějšími zahraničními "fondy".


Takže bývalý socialistický internacionalismus byl dnes vcelku správně nahražen korektním internacionalismem kapitalistickým? Anebo je to spíš nějaký neokolonialismus z jedné strany podporovaný levičáckými demagogy a z druhé strany rádoby racionálními obhájci nadnárodního kapitalismu typu pana Doležela? Občané států ovládaných demagogy těchto dvou typů mají tedy jaksi smůlu? Co bude při další krizi kapitalismu, o které hovoří i guvernér ČNB?

Jsem stále názoru, že příliš velká část hmotného i duchovního potenciálu Česka byla zašantročena různými ideologickými manipulátory a hlupáky, korupčníky nebo ziskuchtivci, kteří jim přizvukují. Jsem stále názoru, že když je někdo ovce, nemá se divit, že ho ovčáci stříhají a vlci pronásledují. Český stát není ovčín a občané Česka nejsou ovce. Alespoň doufám...


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.