Sbírky, exkurze, projekty. Školy ke stoletému výročí republiky upravily výuku

sobota 27. října 2018 ·

Jubilejní oslavy společného století České a Slovenské republiky organizovaly i děti ve školách. Učitelé zařadili do výuky speciální bloky, ředitelé celoškolní akce. Dobrovolníci chtěli v dětech probudit také národní hrdost a používali k tomu odkazy významných českých osobností z historie. Reportáž přináší iDNES.cz.


Studenti napříč republikou se věnují historii nejen v hodinách, ale mají také speciální akce mimo půdu školy, kde využívají i moderní technologie.

„Cestujeme časem - do školy jsme přinesli nějaké starší oblečení, pár rekvizit, k tomu greenscreen a dobové fotky na pozadí. Výsledek nás docela překvapil. Zatím máme roky 1989, 1968, 1948, socialistickou frontu na nákup, cvičícího sokola nebo stavbu přehrady Orlík a budeme ještě pokračovat,“ vysvětluje podobu 28. října na jejich škole ředitel ZŠ a MŠ Chraštice na Příbramsku Karel Derfl.

„Fotky lepíme na časovou osu, kterou děláme společně ve školní hale a nic víc k tomu neříkáme. Jsem totiž zvědavý, jestli si ostatní všimnou, že před policajty na Národní třídě stojí s klíči v ruce naši deváťáci,“ usmívá se potutelně ředitel Derfl.

V pražské Základní škole Londýnská pojali učení formou celoškolního projektu. Tady měly děti možnost si vybrat tématické zaměření dílen. Na seznamu byla například literatura, divadlo, sport nebo historie. Učitelé si pak vymysleli témata těchto dílen.

„Na škole se tak pekly borůvkové knedlíky, které měl rád TGM, děti lepily leporelo s díly Karla Čapka, nacvičily spartakiádu v aule školy, zkoumaly kontaktní čočky pana Wichterleho nebo zvonily klíči v rámci Sametové revoluce,“ vyjmenovává Petra Jančáková, učitelka sedmého ročníku, která má společně se dvěma kolegyněmi projekt na starost.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.