Alice Kourkzi, Zlatuše Štiková: Žák bez znalosti češtiny ve třídě – část 2

sobota 27. října 2018 ·

Seriál článků popisuje na případu konkrétního žáka-cizince bez znalosti češtiny proces integrace do základní školy, sestavení plánu pedagogické podpory (PLPP) a jeho naplňování a je doplněn o praktickou ukázku.


Přestože měl Josef problémy s chováním, do výuky se zapojil ihned. Zpočátku pracoval podle učebních plánů a výukových materiálů pro 1. ročník. Pracovali jsme podle Živé abecedy, dostal pracovní sešity na matematiku, vypracovával písanky pro 1. ročník a prováděl uvolňovací cviky. Při psaní jsme používali tabulky s fixou, tam si vše procvičoval. V hodinách používal Josef také přehledy písma, pomůcky pro žáky 1. tříd, kartičky se slovy, kostičky na analýzu a syntézu slov, plakáty s obrázky. Zavedla jsem Josefovi notýsek, kam jsem mu psala úkoly pro domácí doučování.

Hodnocení

Josefa jsem hodnotila zpočátku jen razítky se symboly (palec nahoru, palec dolů), hlavně v chování. Zadané úkoly jsem hodnotila motivačními známkami. Ve výtvarné výchově, tělocviku a pracovních činnostech byl hodnocen od první vyučovací hodiny. Při hudební výchově jsem hodnotila především pohybovou aktivitu a rytmus. Při matematice jsem nastavila hodnocení také téměř hned, vyjma slovních úloh. Velmi rychle pochopil, co je to desetiminutovka, a rýsoval přímky, úsečky. Většinu těchto činností pochopil z ukázek na tabuli, které jsou pro děti velmi důležité. Matematiku jsem hodnotila známkami, větší práce procenty. U slovních úloh mohl odpověď sdělit ústně. V prvním pololetí nebyl Josef hodnocen z českého jazyka a prvouky. Na konci školního roku byl Josef hodnocen ve všech předmětech.

Vyhodnocení PLPP

PLPP se ukázal jako účinný a nebylo třeba kontaktovat školské poradenské zařízení.

Po roce v české škole již Josef vytvoří ve slovní úloze otázku, umí na ni odpovědět. Počítá samostatně, zvládá násobení i dělení. V českém jazyce komunikuje, utvoří otázku i odpověď, požádá o pomoc, pozdraví. Vypráví krátký příběh, hlavně podle obrázků. Zvládá opis, přepis, krátký diktát. Čte s částečným porozuměním. Seznámil se s měkkými a tvrdými souhláskami. Rozlišuje domácí i volně žijící zvířata, rozlišuje zdravý životní styl, popíše nebezpečí, hlavně podle obrázků. Zazpívá několik jednoduchých písní. V současné době dokáže pracovat téměř samostatně. Stále se zaměřujeme na vysvětlování významu slov. Problémy přetrvávají ve skloňování slov, občas ještě tyká dospělým. Stále zlepšuje a rozšiřuje si svou slovní zásobu. Dokáže vyprávět podle obrázků, reprodukuje jednoduchý text. Zlepšil i své chování. Osvojil si většinu pravidel, která jsem mu nastavila od počátku nástupu do naší třídy, především ta, která se týkají slušného chování k dětem i dospělým a také hygienické návyky. Snaží se nevykřikovat, dává pozor, zapojuje se do všech činností. Na konci školního roku byl Josef klasifikován ve všech předmětech. Jeho výsledky jsou dobré. Udělal velký pokrok, a to nejen v mých předmětech, ale i u ostatních pedagogů, kteří ve třídě vyučují. Postoupil do třetího ročníku, z českého jazyka byl hodnocen stupněm 3, v ostatních předmětech 1 nebo 2. Josef udělal znatelný pokrok, splnil cíle stanovené v PLPP, zlepšil své chování, snaží se respektovat školní i třídní pravidla a dobře se integroval do třídního kolektivu.

Při práci u Josefa i ostatních dětí s podobným problémem je důležité hodnotit hlavně jeho snahu a pokrok během celého školního roku.


Celý text naleznete zde
První díl seriálu naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.