Nedostatek učitelů: Přibývá přeplněných tříd, učí důchodci i vychovatelky

sobota 20. října 2018 ·

Ředitelé sice kvůli nedostatku učitelů školy zatím nezavírají, ale jejich možnosti nejsou bezedné. Když inzeráty nepomáhají, jsou nuceni zvýšit zátěž jiným učitelům. Jindy vychovatelky z družiny slouží ve výuce nebo často povolávají nestory, kteří už jsou na odpočinku. A to taky nepřispívá k omlazení pedagogického sboru, který se svým průměrným věkem kolem 47 let patří mezi nejstarší v Evropě. Reportáž přináší deník Právo.



Třídy jsou mnohde přeplněné a některé školy ve velkých aglomeracích využívají výjimku na maximální počet žáků ve třídách, takže učitel občas vyučuje až 34 žáků. Při takovém počtu se i při maximálním výkonu nemohou věnovat každému svému svěřenci individuálně, jak mají v popisu práce.

Kvůli regionálním rozdílům se mluví o zavedení další motivace. V některých krajích akutně chybí spousta kvalifi kovaných učitelů matematiky, jinde se zase potýkají s celkovým odlivem vysokoškolsky vzdělaných lidí. Systém by mohl lákat žádané učitele, aby nastoupili tam, kde jich je zapotřebí. Například by se jim nabídl vyšší plat a třeba i zajistilo výhodné bydlení, které teď nabízejí některé obce ze svého fondu.


Celý text naleznete v Právu

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
20. října 2018 v 10:23  

o důchodce je zájem,když jsem vloni v únoru odešel do důchodu,dostal jsem první zářiový týden 5 nabídek,z toho dvě ze škol,kde mne předtím odmítli,3 z nabídek byly na plný úvazek,jedem ředitel mo dokonce přo telefonickém přesvědčování nabízel 2litry osobního jako kompenzaci dojíždění

E.Kocourek řekl(a)...
21. října 2018 v 16:43  

Máte pravdu, pane laimes. Netušíte, čím je ten zájem o důchodce způsoben? Odhadoval bych, že důchodci budou (oproti mladším učitelům) spíše větší potížisté, páč fůru věcí mají více "na háku". ////

Je zřejmé, že Ministerstvo ani ředitele škol tyto personální potíže netrápí natolik, aby kvůli tomu například přestali kvalifikované učitele otravovat dozorama o přestávkách. ////

BP řekl(a)...
21. října 2018 v 23:40  

Pane Kocourku, důchodce je možno kdykoli propustit, když se namane někdo mladší. Nemusí se mu dát smlouva na dobu neurčitou ani celý úvazek. Při propouštění se nevyplácí odstupné. Vyjde prostě levněji. A hlavně si moc nevymýšlí jako mladí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.