Mít muslima v rodině v průzkumu odmítla většina Čechů. V Evropě vyčnívají

středa 31. října 2018 ·

Pouhých dvanáct procent Čechů je ochotno přijmout představu, že by měli v rodině muslima. Vyplývá to z průzkumu, který v Evropě provedla organizace Pew Research Center. Menší procento zjistila jen v Arménii. Česko tak vyčnívá nejen ve srovnání se Západem, ale i na mapě střední a východní Evropy. Téměř polovině Čechů by vadil i příbuzný s židovským vyznáním. Informuje iDNES.cz.


Zatímco ve Španělsku by s muslimem v rodině nemělo problém 74 procent obyvatel a v Nizozemsku až 88 procent, v Polsku by muslima s otevřenou náručí přijalo jen 33 procent lidí. Na Ukrajině takto odpovědělo 25 procent respondentů, v Litvě a Bělorusku pak jen 16 procent.

Nejméně se však podobná představa podle studie zamlouvá Čechům. Pouhých 12 procent respondentů by bylo ochotných přijmout mezi sebe člověka, který vyznává islám. Nižší procento zjistila studie už jen v Arménii, kde kladně odpovědělo jen sedm procent lidí.

Ve srovnání se Slováky je české procento ještě markantnější - na Slovensku by totiž muslima uvítalo 47 procent dotazovaných. Ani mezi mladými Čechy ve věku od 18 do 34 let se přístup příliš neliší, muslima by přijalo jen 16 procent z nich.


Celý text naleznete zde
Citovanou studii naleznete zde

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
31. října 2018 v 10:58  

Bát se a krást. 100 let uplynulo.

laimes řekl(a)...
31. října 2018 v 11:48  

máli člověk právo si vybrat,a to právo by měl mít, a vybere si odmítnutí,není na tom nic špatného,horší je když si vybrat nemůže,pak se s tím musí nějak vyrovnat,

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.