Co je hoax, jak pracují novináři a jak se pozná manipulace? Zjistíte v novém rozcestníku o mediální výchově

pondělí 15. října 2018 ·

„Mnoho lidí ani neví, co to mediální výchova je. Jejím smyslem není vtloukat dětem, co je pravda a co lež ani zkoušet je ze seznamů povolených a zakázaných webů,“ vysvětluje pro magazín Rodiče vítáni autor webu svetmedii.info, učitel Michal Kaderka, proč portál vytvořil.


Další informace naleznete zde

10 komentářů:

laimes řekl(a)...
15. října 2018 v 10:15  

manipulaci poznat nelze

mirek vaněk řekl(a)...
15. října 2018 v 12:30  

Manipulaci poznat lze, ale chce to velké znalosti a zkušenosti. Běžný občan nemá šanci.

Radek Sárközi řekl(a)...
15. října 2018 v 14:35  

Já bych doporučil web, kde je propojena mediální výchova s projektovým vyučováním a čtenářskou gramotností, který v rozcestníku sice chybí, ale je lepší než celý ten rozcestník...

http://www.ctenarska-gramotnost.cz/

E.Kocourek řekl(a)...
15. října 2018 v 15:45  

Žádné autorovo tvrzení nelze z předloženého textu ověřit. Co je a co není smyslem jeho webu, proč jej vytvořil, atd. ////

Radek Sárközi řekl(a)...
15. října 2018 v 20:38  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Radek Sárközi řekl(a)...
15. října 2018 v 22:41  

Cenzura? To bych zde nečekal... :-o

Michal Komárek řekl(a)...
16. října 2018 v 5:38  

No, pane Sárközi, spíš než odstranění příspěvku, který porušuje diskusní pravidla, je nečekané, že prezident "největšího učitelského spolku" publikuje příspěvek, který je nepodloženým osobním útokem bez jakékoli snahy věcně diskutovat.

Pavel Doležel řekl(a)...
17. října 2018 v 1:45  

Mně tyhlety moderní "výchovy" připadají spíše jako příležitosti pro čerpání. Nic víc. Obsah je triviální a dospěje k němu každý alespoň průměrně inteligentní či mírně podprůměrně inteligentní člověk prostřednictvím každodenního kontaktu s médii. Snaha některých manipulátorů udělat z toho strašně složitou a komplikovanou kompetenci se v ekonomii nazývá "wage seeking". Pokud to náhodou někteří myslí s tou důležitostí a nutností to specdiálně přednášet vážně, pak se mi z hard disku vnucuje do operační paměti slavný výrok Alberta Einsteina (chudák ani neví, co všechno řekl) o tom vesmíru a lidské hlouposti.

Radek Sárközi řekl(a)...
17. října 2018 v 10:01  

Pane Komárku, odkazoval jsem na známou kauzu, kdy v časopise Řízení školy vyšel rozhovor o Učitelské platformě s její předsedkyní. V té době Učitelská platforma oficiálně ještě neexistovala, předsedkyni tudíž mít nemohla... A rozhovor dělal právě pan Kaderka, který je jedním ze spoluzakladatelů Učitelské platformy. Čtenářům to ale neprozradil. Uvedl je záměrně v omyl, že jde o klasický rozhovor. Byl to ale jen PR článek... Což lze prokázat i porovnáním idylických otázek pro paní Mazancovou a velmi agresivních otázek pro mě - v rozhovoru, který vyšel v Řízení školy později.

Michal Komárek řekl(a)...
17. října 2018 v 10:07  

Pane Sárközi, problém byl v tom, že jste vynechal ten odkaz, prostě jste jen zaútočil... Nakolik bylo v tom případě, o němž až nyní píšete, počínání pana Kaderky neetické, či manipulativní je samozřejmě otázka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.