Citoval prezident korektně ministerský dokument o inkluzi? Na otázky neodpověděl ani Hrad ani ministerstvo školství

sobota 27. října 2018 ·

Miloš Zeman se ve středečním projevu ve sněmovně ke schvalování státního rozpočtu kriticky zmínil o inkluzi a citoval dokument ministerstva školství. Podle odborníků i novinářů byla ale citace nekorektní. Seznam Zprávy se na zdroj citace ptal mluvčího prezidenta a ministerstva školství, věcné odpovědi ale nedostal.


Miloš Zeman (hrad.cz)
V závěru projevu i kritické pasáže vůči inkluzi prezident uvedl: „Prostudoval jsem si podrobně metodické pokyny ministerstva školství k inkluzi. Našel jsem tam větu, která zní: ,Postižené dítě spolu se svým pedagogickým asistentem má být od ostatních dětí oddělené paravanem‘,“ řekl Miloš Zeman a dodal: „Nemám pocit, že paravan by byl efektivním nástrojem socializace inkludovaných dětí. Nehledě na to, že místo socializace těmto dětem hrozí spíše šikana.“

V dokumentech ministerstva školství o inkluzi však citovanou větu nenajdete.

Seznam se pokusil zjistit, kde prezident Zeman informaci o paravanu bránícím socializaci nalezl, ale jeho mluvčí Jiří Ovčáček na to věcnou odpověď nedal.

Odpověď, zda prezident citoval z úředních dokumentů korektně, nedalo ani ministerstvo školství.

Otázky zněly, jestli se prezidentem citovaná věta skutečně v metodických pokynech nachází, a jestli tedy inkluze podle prezidentova výkladu opravdu brání socializaci žáků.

Ministr školství Robert Plaga reprezentující ve vládě hnutí ANO však odpověděl: „Cílem ministerstva školství je takové nastavení financování společného vzdělávání, aby byla podpůrná opatření co nejefektivnější. Prvním dílčím krokem k optimalizaci nákladů je novela vyhlášky 27.“


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
27. října 2018 v 12:19  

Citoval špatně, ale jádro sdělení bylo pravdivé. Tím se ovšem není čas zabývat...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.