Radka Kvačková: Osvícení proti osvíceným. Inkluze by neměla mít za následek likvidaci zvláštních škol

úterý 25. září 2018 ·

„Jsou problémy, které prostě nemají jednoznačně správné řešení. A jestli mezi ně něco patří docela určitě, je to v současné době znovu přetřásaná inkluze. Ta je založena na myšlence, že všechny děti mají bez ohledu na své předpoklady či postižení právo na společné vzdělávání, rozuměj v nejbližší základní (tedy běžné) škole. Není pochyb, že jde o ideu osvícenou. Ovšem stejně osvícenou jako je ta, která říká, že všechny děti mají právo na vzdělávání přiměřené svým možnostem a aspiracím,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.


Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková mimo jiné píše:

Norma, kterou prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, se pokusila spojit obé. Zjednodušeně řečeno ustanovila, že škola musí vzít i děti, které budou mít s učením z různých důvodů potíže, přičemž to musí udělat tak, aby je pociťovaly co nejméně.

Něco takového se snadno řekne, hůř udělá…

Jsou to hlavně učitelé a ředitelé, kdo tlačí na to, aby se inkluzivní normy revidovaly, a zdá se, že mají na své straně i ministra školství Roberta Plagu. Chtějí, aby byl ve vyhlášce o speciálním vzdělávání vyškrtnut odstavec, který mluví o přednostním vzdělávání žáků s postižením v běžných školách a aby dřívější zvláštní školy, dnes „školy podle paragrafu 16“ (zvláštní název, že) dostaly alespoň částečně zpět roli, kterou hrály dřív. Zrušeny nebyly, poradenská zařízení jim však už téměř neposílají žáky.

Dalo se očekávat, že proti změkčení normy, prosazovanému učitelskými asociacemi, mají výhrady některé neziskovky, a také úřad ombudsmana.

Jak by měl souboj dopadnout, aby se nenadělaly škody? Asi by bylo dobré, kdyby se rodičům, kteří chtějí, aby se jejich handicapované děti vzdělávaly s dětmi ze sousedství, tahle možnost zachovala. Je ovšem pravděpodobné, že i oni časem dospějí k názoru, že malý kolektiv se speciálními pedagogy prospěje jejich synovi nebo dceři víc. A proto by byl omyl decimovat školy dříve zvláštní tak, aby zašly na úbytě.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
25. září 2018 v 13:27  

Text vychází z tiskové zprávy Pedagogické komory:

https://www.pedagogicka-komora.cz/2018/09/pedagogicka-komora-podporuje-zmeny-v.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.